Geschiedenis
KRO-NCRV

De zoektocht naar het Heineken-losgeld: 'Alles wat het geld aanraakt, wordt besmet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De zoektocht naar het Heineken-losgeld: 'Alles wat het geld aanraakt, wordt besmet'

Op de late herfstavond van 9 november 1983 werden biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. De ontvoering hield Nederland drie weken in zijn greep en er moest uiteindelijk 35 miljoen gulden losgeld betaald worden om de twee vrij te krijgen. Maar 40 jaar later is acht miljoen nog steeds zoek. Onderzoeksjournalist Sophie Blok en misdaadverslaggever Harry Lensink volgden het geldspoor.

Sophie Blok en Harry Lensink over de podcast 'De Jacht op de Heineken-miljoenen'

'Met enige tegenzin'

In hun Follow The Money-podcast ‘De Jacht op de Heineken Miljoenen’ proberen de twee journalisten voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen wat er met het geld is gebeurd. "Met enige tegenzin in eerste instantie", vertelt Harry Lensink bij Spraakmakers. Er wordt namelijk tot op de dag van vandaag veel geschreven en verteld over een van de meest spraakmakende ontvoeringen in de Nederlandse geschiedenis. "Ook ik dacht eerst: niet weer die Heineken-ontvoering", vult Sophie Blok aan. "Maar toen Harry vertelde van de zaken die nu nog spelen, vond ik het toch wel heel interessant."

Interview met een ontvoerder

In de reeks gesprekken die de journalisten hadden met betrokkenen, interviewden ze ook Jan Boellaard, die samen met Cor van Hout, Willem Holleeder en Frans Meijer de ontvoering pleegde. "Dat interview ging moeizaam", zegt Lensink. "Hij praat lastig. Maar toch was het enorm interessant, hij deed nog nooit eerder zijn verhaal."

'Iets van comfort'

Boellaard was ook degene die de cellen timmerde waarin Heineken en Doderer drie weken opgesloten zaten. Hij bouwde de cellen achterin de timmerfabriek van Cor van Hout in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. In elke cel lag een matras en stond een chemisch toiletje, met aan de muur een dikke ketting waar de ontvoerde mannen aan vastzaten. "Jan had het gebouwd met in zijn achterhoofd nog iets van comfort", vertelt Sophie Blok. "Maar het lijkt mij niet heel prettig, zeker als je bedenkt dat Heineken en Doderer al rond de zestig jaar waren."

Acht miljoen gulden

De rode draad door de podcast is toch de acht miljoen gulden aan losgeld die nooit echt teruggevonden is. De andere miljoenen werden op verschillende plekken door de politie ontdekt, onder meer in de bossen bij Zeist waar het overgrote deel begraven lag. Blok en Lensink volgden de spoor van het verdwenen geld en hebben na hun onderzoek een goed beeld van waar het is gebleven. "Hoe dat precies zit, verklappen we nog even niet", aldus misdaadverslaggever Lensink. "Daar moeten mensen de podcast voor luisteren om daar achter te komen."

Besmet

Wel viel collega Blok nog een ding op over dat geld: "Alles wat dat geld aanraakt, wordt besmet. Als iemand ook maar een beetje met het losgeld te maken krijgt, verschijnt diegene in het vizier van de politie of wordt zelfs veroordeeld."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie