Binnenland
WNL

Veroordeelde in moordproces Caloh Wagoh op vrije voeten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veroordeelde in moordproces Caloh Wagoh op vrije voeten

De 33-jarige Ferman D., die vorig jaar tot maar liefst 20 jaar cel veroordeeld is voor medeplichtigheid aan de liquidatie van Justin Jap Tjong, is al een half jaar onder voorwaarden tijdelijk vrij in afwachting van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. Dat bevestigt zijn advocaat aan Het Misdaadbureau.

Rechtsgeleerde Henny Sackers laat in een reactie aan Het Misdaadbureau weten dat het zeer uitzonderlijk is dat iemand die zo’n hoge straf gekregen heeft, zoveel maanden op vrije voeten rondloopt.

Het gerechtshof laat weten dat het verzoek is ingewilligd in verband met 'persoonlijke omstandigheden die zwaarder wegen dan het maatschappelijk en strafvorderlijk belang bij voortzetting van de voorlopige hechtenis.' Verdere informatie over die persoonlijke omstandigheden kan een woordvoerder niet geven. Het Openbaar Ministerie heeft geprobeerd de tijdelijke vrijlating tegen te houden, meldt een woordvoerder aan Het Misdaadbureau.

Nabestaanden boos

De advocaat van de familie van het slachtoffer, Justin Jap Tjong, is op de hoogte gesteld van zijn voorwaardelijke tijdelijke vrijlating. De advocaat heeft op zijn beurt de familie van Jap Tjong op de hoogte gesteld. De advocaat geeft aan dat de nabestaanden het onbegrijpelijk vinden dat D. nu alweer voorlopig op vrije voeten is. Volgens de advocaat is het uitzonderlijk dat iemand die 20 jaar cel gekregen heeft binnen een jaar alweer vrij is. Dat bevestigt ook rechtsgeleerde Henny Sackers: "In uitzonderlijke gevallen mogen veroordeelden met verlof voor bijvoorbeeld een begrafenis van een direct familielid, maar dat is meestal niet meer dan een paar dagen".

Eris-proces

Ferman D. is verdachte in het Eris-proces. Het is een van de omvangrijkste liquidatieonderzoeken ooit in de Nederlandse geschiedenis. In acht maanden tijd zijn vijf mensen doodgeschoten, drie moorden voorbereid en zeven mensen op een dodenlijst gezet. Kopstukken en leden van motorclub Caloh Wagoh staan terecht.

De president van verboden motorclub Caloh Wagoh zou verschillende moordopdrachten hebben aangenomen en deze bij 'moordcommando’s' uit zijn netwerk hebben uitgezet. Ridouan T. wordt, door het OM, gezien als een van de belangrijkste opdrachtgevers van de moordopdrachten.

De rechtbank legde in eerste aanleg drie keer levenslang op. De andere straffen variëren van 1 tot 30 jaar. Ferman D. kreeg in eerste aanleg 20 jaar opgelegd. Het proces loopt inmiddels in hoger beroep.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie