Geschiedenis
NOS

Hoe serieus is de Russische dreiging van een invasie in Oekraïne?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe serieus is de Russische dreiging van een invasie in Oekraïne?

Rusland maakt plannen om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen, melden Amerikaanse media op basis van bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ruslandkenner Hubert Smeets legt in NOS Met het Oog op Morgen Poetin's motieven uit.

Video niet beschikbaar

Hysterisch

Rusland maakt plannen om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met mogelijk 175.000 militairen. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van bronnen bij de overheid.

"Rusland reageert eigenlijk altijd met dezelfde zin op dit soort nieuws: namelijk dat 'zij' in het westen daar allemaal hysterisch zijn geworden, en dat Rusland geen kwaad in de zin heeft. Dat de troepenbeweging in het Westen van Rusland rond de Oekraïense grens eigenlijk alleen een antwoord zijn op de NAVO oefeningen in de Middellandse Zee en in het Zwarte Zee-gebied."

Rode lijn

"Er zijn honderd duizend troepen aangetrokken, in het zuiden van Rusland. Alleen we weten niet wat die troepen daar gaan doen. Maar één van de grote problemen van de Amerikaanse inlichtingendiensten is dat ze heel goed kunnen tellen, dat ze de satellietbeelden goed kunnen analyseren in kwantitatieve zin, maar dat ze heel weinig bronnen hebben in of rondom het Kremlin, die kunnen uitleggen wat de bedoeling is van Poetin en zijn regering," zegt Smeets "We weten dat de troepen er zijn, maar wat het plan is, weten ook de Amerikaanse inlichtingendiensten niet. We kunnen er alleen naar raden, en dat kunnen we alleen doen op basis van openbare gegevens. We weten dat president Poetin het onafhankelijke bestaan van Oekraïne eigenlijk niet erkent."

De Washington Post beschikt over een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten met satellietfoto's en kaarten waarop te zien is dat Russische troepen op vier plaatsen langs de grens met Oekraïne zijn samengetrokken. Op dit moment zouden zo'n 70.000 Russische militairen zich nabij de grens bevinden. Inlichtingendiensten verwachten dat het aantal wordt opgeschaald tot mogelijk 175.000.

"Er is een rode lijn voor Rusland; Oekraïne mag geen lid worden van de Europese Unie, niet van de NAVO. Dan voelt Rusland zich gemachtigd om in te grijpen," vertelt Smeets

Waarom zou Rusland Oekraine binnen willen vallen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie