Buitenland
NOS

Rusland trekt troepen terug, spanningen met Oekraïne koelen af

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland trekt troepen terug, spanningen met Oekraïne koelen af

Rusland haalt een deel van zijn troepen op de Krim en aan de oostgrens van Oekraïne terug. Minister Sjojgoe van Defensie zegt dat ze teruggaan naar hun bases, maar dat zware wapens achterblijven voor een militaire oefening later dit jaar.

De afgelopen tijd liepen de spanningen in de regio op toen Rusland zijn militaire aanwezigheid in de regio fors opvoerde. Volgens westerse bronnen zitten er inmiddels meer dan 100.000 militairen. EU-buitenlandchef Borrell waarschuwde deze week dat "een vonk" het conflict rond Oost-Oekraïne kan laten escaleren.

Kentering

Correspondent Geert Groot Koerkamp spreekt in het NOS Radio 1 Journaal van een kentering. "Het gevaar van een grootschalige oorlog is nu toch wel geweken en dat was waar we de afgelopen weken het bangst voor waren. Er was heel veel speculatie over wat Rusland wilde met die troepenopbouw: of de Russen misschien actief aan het conflict in Oost-Oekraïne wilden deelnemen of dat ze land vlak bij de Krim zouden willen veroveren om watertoevoer veilig te stellen, maar daar is dus geen sprake van."

De troepenopbouw is volgens de NAVO de grootste sinds 2014, toen Rusland de Krim annexeerde en er een oorlog uitbrak in het oosten van Oekraïne nadat separatisten in de Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk de onafhankelijkheid hadden uitgeroepen. Gisteren deden tientallen Russische oorlogsschepen, vliegtuigen en duizenden militairen mee aan een oefening op de Krim.

Officieel geldt er een wapenstilstand voor de strijd in het oosten van Oekraïne, maar in de praktijk laaien de gevechten geregeld op.

'Beperking van de spanningen'

Minister Sjojgoe, die eerder op de dag in een helikopter de militaire oefening op de Krim gadesloeg, zegt dat hij de oefening als afgerond beschouwt. "De troepen hebben laten zien dat ze het land kunnen verdedigen en ik heb besloten om de oefeningen in de zuidelijke en westelijke militaire districten te beëindigen." Wapens blijven wel achter in de regio Voronezj, op een afstand van zo'n 160 kilometer van de grens met Oekraïne.

De Oekraïense president Zelensky verwelkomt het besluit van de Russen. "De vermindering van troepen bij onze grens betekent een verhoudingsgewijze beperking van de spanningen." Zelensky voegde eraan toe dat Oekraïne alert blijft.

Zwarte Zee

Vorige week kondigde Moskou aan grote delen van de Zwarte Zee rond de Krim als verboden gebied te bestempelen voor buitenlandse oorlogsschepen; de Straat van Kertsj bij de Krim zou dicht blijven. Die aankondigingen leidden tot tegenmaatregelen door het Westen.

De Verenigde Staten kondigden aan dat ze Turkije op de hoogte hadden gebracht van de komst van twee oorlogsschepen, die via de Bosporus naar de Zwarte Zee zouden varen, maar dat plan werd opgeschort. Ook het Verenigd Koninkrijk zou plannen hebben gemaakt om oorlogsschepen naar de regio te sturen.

Rusland kondigt na massale troepenopbouw terugtrekking aan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie