Geschiedenis
VPRO

Machteloze missie: Onze jongens in Libanon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Machteloze missie: Onze jongens in Libanon

Precies veertig jaar geleden vertrokken onze jongens naar Libanon om daar als UNIFIL-soldaten de vrede te bewaken. Wat als een ‘makkie’ werd voorgesteld voor een vakantieleger, bleek een zeer zware opgave.

Het Spoor Terug: Onze jongens in Libanon, deel 1

Michal Citroen maakte voor Het Spoor Terug 'Onze jongens in Libanon'. Daarvoor gebruikte ze ooggetuigenverslagen van Libanon-veteranen van twintig jaar geleden. Citroen kijkt met de kennis van latere vredesmissies (Srebrenica, Mali) terug naar de missie van toen.

Trauma

De VN Veiligheidsraad veroordeelde de inval van het Israëlische leger in 1978 in Libanon en startte de vredesmissie UNIFIL. Daarom zouden negenduizend blauwhelmen afreizen naar het precaire vredesgebied om daar de Dutch Approach te ontwikkelen. Deze missie verliep moeizaam en raakte grotendeels in de vergetelheid.

Veel veteranen raakten na de missie verwikkeld in een juridische strijd met het ministerie van Defensie. Bijna veertig jaar na dato eisen zij nog schadevergoedingen, omdat hun levens vanwege traumatische gebeurtenissen in Libanon nooit meer hetzelfde werden.

Lees hier het VPRO Gidsartikel Machteloze Missie van Jurgen Tiekstra.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over de historie, columns en historische documentaires.OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie