Geschiedenis

Wat is je mooiste radioherinnering?

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is je mooiste radioherinnering?

Radio roept warme herinneringen op. Kies je eigen favorieten in de Onvergetelijke Luisterlijst, met 100 memorabele radiomakers, radioprogramma’s en radiomomenten.

De Onvergetelijke Luisterlijst is samengesteld door Beeld en Geluid samen met radiomakers als Tineke de Nooij, Bert Kranenbarg en Jan Westerhof. "Het is als het ware een canon van 100 jaar radio in Nederland", vertelt mede-samensteller Wim Eikelboom van NPO Radio 1. "Iedereen kan zijn of haar eigen favorieten kiezen in de lijst. Zo onstaat er een ranglijst op basis van uitgebrachte stemmen. Die maken we 6 november bekend, de 100e verjaardag van de radio."

Er zijn inmiddels 8.400 stemmen uitgebracht door het publiek. Stemmen kan tot woensdag 6 november om 16.00 uur. Aan het eind van die middag wordt de top 10 van de ranglijst bekend gemaakt in een gezamenlijke uitzending op NPO Radio 1 en NPO Radio 5.

Arbeidsvitaminen

Programma’s die veel losmaken bij het publiek zijn de De Dik voor Mekaar Show, Weeshuis van de Hits, Top 40, Ronflonflon en Arbeidsvitaminen, dat geldt als het langstlopende radioprogramma van Nederland. Het bestaat al sinds 1946 en heeft een grote schare aan fans, zo blijkt uit de reacties op de Onvergetelijke Luisterlijst:

  • Theo: "Dit programma nam ik vroeger altijd op, op mijn casetterecorder."
  • Wilma: "Gezellige muziek met een hoog meezing-gehalte."
  • Angela: "Vroeger werd de speellijst in de Troskompas helemaal uitgepluisd en vaak zaten er wel favoriete nummer tussen die je nu nog vaak op Radio 5 hoort in de Top 1000, en Top 100 van een decennium."
  • Trijn: "Ik ben in 1946 geboren en daarom hoort dit programma bij mijn leven. Ik luister er dan ook al mijn leven lang naar."
  • Tineke: "Ook hier, net als bij Kleutertje Luister, denk ik terug aan een warme woonkamer met de geur van vers gezette koffie. Mijn moeder aan het poetsen of strijken. Zij zong mee met de liedjes die zij kende en Cinderella Rockefella is zo'n liedje dat zij altijd meezong."
  • Kees: "Onverwoestbaar programma; ik luister er nog dagelijks naar op Radio 5."
  • Melchior: "Het langstlopende muziekprogramma, waar klassiek achter een rockplaat gedraaid kon worden heeft veel meer charme, doordat het door de luisteraar is gekozen. En daardoor een veel spannende vorm krijgt dan de suffe formats, die door een muzieksamensteller zijn gedaan."
Ster advertentie
Ster advertentie