Geschiedenis
NOS

Engelandvaarder Rudi Hemmes: 'Ik was al blij dat ze niet meer terugschoten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Engelandvaarder Rudi Hemmes: 'Ik was al blij dat ze niet meer terugschoten'

Het is 75 jaar geleden dat de Prinses Irene Brigade de oversteek maakte van Engeland en landde op Normandië. Missie: Europa bevrijden.

Met een van de laatste nog levende Engelandvaarders blikken we terug op toen. De inmiddels 96-jarige Rudi Hemmes was onderdeel van die brigade.

"Ik heb geen moment gedacht over wat dit zou betekenen", vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik moest een Brengun onderhouden. En als er een vijand was, moest ik daarop schieten. Ik ben nooit gaan kijken of ze dood waren. Ik was al blij dat ze niet meer terugschoten."

Onrecht

Een jonge Hemmes was in Den Haag getuige van luchtlandingen van soldaten. "Ik vond dat die Duitsers hier niet pasten. Toen ik hoorde dat ze de koninklijke familie kwamen halen, kreeg ik een ontzettende hekel aan Duitsers."

Via land en een korte tijd in de gevangenis in Spanje, kon Hemmes in 1943 vanaf Portugal oversteken naar Engeland. "Daar werden we onmiddellijk ondervraagd."

Uiteindelijk sneuvelden 27 mensen van de brigade. Over of Hemmes altijd een hekel heeft gehouden aan Duitsers zegt hij: "Pas later realiseerde ik me dat niet alle Duitsers schoften waren, maar dat ik onrecht haatte."

Herdenking landing Prinses Irene Brigade in Normandië

Ster advertentie
Ster advertentie