Geschiedenis
NOS

60 jaar geleden zei Martin Luther King 'I have a dream', Lois kende hem persoonlijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 60 jaar geleden zei Martin Luther King 'I have a dream', Lois kende hem persoonlijk

Vandaag zestig jaar geleden liep Martin Luther King met 250.000 anderen de March on Washington for Jobs and Freedom. Na die betoging tegen de ongelijke rechten voor Afro-Amerikaanse burgers, sprak King de menigte toe met zijn wereldberoemde speech 'I have a dream'. Louis Pot-Mothershed was te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Zij was in de jaren zestig betrokken bij de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en kende King persoonlijk.

Video niet beschikbaar

"Ik was niet bij de speech van Martin Luther King aanwezig", vertelt Pot-Mothershed. "Ik was in New York bij mijn zus op weg terug naar Nederland, want ik zou in december met mijn Jaap gaan trouwen."

'Hij was the man of the hour'

"Ik kende King wel persoonlijk. Ik had hem vaak meegemaakt in mijn studententijd. Als er vergaderingen waren waar studenten spraken over alles wat er gaande was in Amerika, dan werd hij vaak uitgenodigd. Hij was the man of the hour."

"Bij dat soort gelegenheden heb ik hem meegemaakt", zegt Pot-Mothershed.

"Het is een hele bijzondere man. Heel rustig en bescheiden. Niet zo groot. Als je hem hoort spreken, denk je dat het een boom van een kerel is. Als hij sprak, groeide hij."

'Er is veel veranderd, maar ook veel niet'

"Ik denk dat King nu, zestig jaar later, naar de positieve dingen zou kijken. Want die zijn er zeer zeker", stelt Pot-Mothershed. "Hij begon in 1954 met de busboycot in Montgomery, naar aanleiding van de arrestatie van Rosa Parks. Die openbare incidenten zijn geen probleem meer, bijvoorbeeld."

"Maar nu komen mensen als individu situaties tegen die niet lopen zoals ze gehoopt en gedroomd hadden. Op werk bijvoorbeeld. Dus op persoonlijk vlak is er ook veel niet veranderd", aldus Pot-Mothershed.

oog luther king

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie