Geschiedenis
VPRO

De historische hongersnood die Oekraïne nu sterkt in de strijd

foto: EPA ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De historische hongersnood die Oekraïne nu sterkt in de strijd

Uitroeiing door honger: het is de letterlijke betekenis van de Oekraïense term Holodomor. Begin jaren dertig dwong Stalin de Oekraïners hun oogst af te staan aan de Sovjetautoriteiten. Miljoenen mensen stierven hierdoor de hongerdood. Hoe bepaalt de Holodomor de Oekraïense nationale identiteit, en de Oekraïense blik op Rusland? OVT gaat in gesprek met historicus Karel Berkhoff, verbonden aan het NIOD.

De herinneringen aan de Holodomor waren tot aan het einde van Sovjet-Unie, onder druk van Moskou, nauwelijks onderwerp van gesprek. Sinds die tijd, echter, heeft de geschiedenis een grote rol ingenomen in de nationale identiteit van Oekraïne. Sinds 2003 wordt het door het Oekraïense parlement officieel erkend als genocide, en wordt er veel onderzoek gedaan naar de omgang en het verloop van deze hongersnood.

In 2011 maakte Aida Grovestins voor OVT een documentaire over de Holodomor. Daarvoor interviewde zij de Oekraïense Nina Kalpeta die de Grote Hongersnood heeft overleefd. De tweedelige documentaire is terug te luisteren op de website van OVT (deel 1 & deel 2).

Quote

Het bestaan van Oekraïners als zodanig lijkt bijna op het spel te staan.

Karel Berkhoff

Strijdvaardigheid

Volgens Berkhoff zijn de herinneringen aan de Holodomor ook van invloed op strijdvaardigheid van de Oekraïners, die kosten wat het kost eenzelfde hongersnood willen voorkomen.

Ook de vergelijkingen met het Russische regime van toen, en het regime van nu, zijn snel gemaakt. Daarbij is de toon van Poetin, volgens Berkhoff, ook zeer opvallend: “Er zijn geluiden die wijzen op een enorme haat, bij Poetin vooral, voor Oekraïense, zelfstandige, nationale en culturele identiteiten. Het bestaan van Oekraïners als zodanig lijkt bijna op het spel te staan.”

Gerelateerde podcast

OVT

OVT

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie