Geschiedenis

Hallo Hier Hilversum: podcast over 100 jaar radio

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hallo Hier Hilversum: podcast over 100 jaar radio

Met de lancering van de podcastserie Hallo Hier Hilversum op 6 november geeft NPO Radio 1 de aftrap voor het honderdjarig jubileum van de radio. In 2019 bestaat de radio in ons land een eeuw.

In Hallo Hier Hilversum bespreken Vincent Bijlo ("ik ben hartstochtelijk radiomaker, radiorecensent en radioliefhebber") en oud-radiomaker Ger Jochems legendarische programma's en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio.

Metgezel

"De radio is onze metgezel, elke dag, maar de ether is vluchtig. Tijd voor 100 jaar uitzending gemist. Van Waterhoogten tot Hersengymnastiek, van Negen Heit de Klok tot GBJ Hiltermann, van Joost Den Draaijer tot Edwin Evers. Fris je geheugen op en hoor met oren van nu hoe het toen klonk", aldus Bijlo.

De podcastserie Hallo Hier Hilversum is een initiatief van NPO Radio 1 in samenwerking met NTR en Beeld en Geluid. Op dinsdag 6 november – de 99e verjaardag van de radio – verschijnt de eerste aflevering. Daarin duikt het Hallo Hier Hilversum-duo in het fenomeen kinderradio. "Het is de radio waarmee Ger en ik zijn grootgebracht. Weet je bijvoorbeeld dat Antoinette van Dijk in 1924 het AVRO Kinderuurtje begon? En wat dacht je van Paulus De Boskabouter, Kleutertje Luister en het Borat Kinderhoekje?"

Abonneer je op Hallo Hier Hilversum

Hallo Hier Hilversum is vanaf dinsdag 6 november te beluisteren via de bekende podcastplatforms en nporadio1.nl/podcast. Wekelijks verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering die podcastabonnees vanzelf toegestuurd krijgen.

Op 6 november 1919 bracht Hanso Idzerda het allereerste radioprogramma voor publiek in de ether. Honderd jaar later is de radio nog altijd een populair medium. Dagelijks luisteren 3,8 miljoen mensen in ons land kortere of langere tijd naar een publieke radiozender. NPO Radio besteedt komend jaar op verschillende manieren aandacht aan 100 jaar radio.

Ster advertentie
Ster advertentie