Geschiedenis
VPRO

De beste geschiedenisboeken van 2020

foto: Library of Congressfoto: Library of Congress
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste geschiedenisboeken van 2020

Het afgelopen jaar heeft naast alle corona-ellende toch nog lichtpunten: er verschenen namelijk boeken! En de prijs voor het beste historische boek wordt aanstaande zondag 25 oktober uitgereikt in geschiedenisprogramma OVT.

Boekrecensenten Wim Berkelaar en Bart Funnekotter vertellen vast wat de vijf genomineerden zo bijzonder maakt:

wim berkelaar

Dit boek vertelt verhaal van een boerengezin uit de Tielerwaard dat onderling familieveten, huwelijksproblemen en burengeschillen op eigentijdse en ruwe wijze oplost. Een boek dat een nieuwe blik werpt op de doorgaans door stadse Hollandse ogen gedomineerde zeventiende eeuw.

Bart recenseert een Libris-nominatie: Mar Oomen, 'Missievaders'

Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars van Mar Oomen is een familiedrama en een koloniaal en cultureel drama ineen. Met een onaantastbare vader en een gevallen zoon in de hoofdrol. Over een familie van missieartsen die de arme ongelovigen uit de niet-westerse wereld gaat redden, maar door de geschiedenis wordt ingehaald.

rencensies libris

Liever dier dan mens van Pieter van Os gaat over een joodse vrouw die de oorlog overleefde in het met vernietigingskampen volgebouwde Polen. Een boek dat laat zien dat de Tweede Wereldoorlog nog altijd kan verrassen en dat het geheim ontraadselt van een dappere Joods-Poolse jonge vrouw die de nazi's een rad voor de ogen draait.

Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners van Eva Vriend omvat de geschiedenis van vier Zuiderzee-families. Met de komst van de Afsluitdijk worden zij ongewild opgenomen in het moderne vaderland. Een boek over marginalisering en afwijkende culturele sentimenten, die tot op heden in dorpen als Urk een hardnekkig bestaan leiden.

libris

De kolonieman. Johannes van den Bosch 1780-1844. Volksverheffer in naam van de koning van Angelie Sens gaat over een vaderlijke bevoogder die in onze koloniën experimenteerde met pedagogische utopische werkkampen. Zijn naam is voorgoed verbonden met zijn beroemdste volksopvoedkundige laboratorium: het Drentse pauperparadijs Veenhuizen.

Over de Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs wordt op 25 oktober 2020 live in OVT uitgereikt door juryvoorzitter Hans de Boer. Tijdens deze speciale live-uitzending vanuit TivoliVredenburg in Utrecht wordt gesproken met de genomineerden zelf en wordt met de uitreiking van de prijs de Maand van de Geschiedenis-tournee van OVT feestelijk afgesloten.

De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie