Geschiedenis
VPRO

Heeft de heilige Maria een voorkeur voor vrouwen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft de heilige Maria een voorkeur voor vrouwen?

Van de keren dat Maria erkend door de Kerk van Rome is verschenen aan een sterveling, verscheen zij 21 maal aan een vrouw en slechts zesmaal aan een man, vertelt Nelleke Noordervliet in OVT. "Daaraan kunnen we verschillende conclusies verbinden. Te weten: Maria heeft een voorkeur voor vrouwen."

De column van Nelleke Noordervliet

Mariaverschijningen

Van de keren dat Maria erkend door de Kerk van Rome is verschenen aan een sterveling, verscheen zij 21 maal aan een vrouw en slechts zesmaal aan een man. Daaraan kunnen we verschillende conclusies verbinden. Te weten: Maria heeft een voorkeur voor vrouwen. Vrouwen zijn vromer dan mannen. Vrouwen hebben meer tijd dan mannen. Mannen zijn rationeler dan vrouwen.

Een andere mogelijke conclusie is dat de Congregatie voor de Geloofsleer, bestaande uit mannen, die de verschijningen onderzoekt op betrouwbaarheid, graag ziet dat Maria meer aan vrouwen verschijnt dan aan mannen. Zij hebben daar een geloofspolitiek motief voor. Wat dat motief kan zijn laat ik graag aan uw fantasie over. De kerk onderzoekt de betrouwbaarheid van de claims, en dus houdt de kerk de mogelijkheid van een bovennatuurlijke verschijning voor waar. Dat behoeft kennelijk geen nadere toelichting. Het is een onderdeel van het mysterium fidei. En dat weer is een positief getoonzette complottheorie. Helemaal van deze tijd dus.

De Nederlandse Mariaverschijningen zijn niet erg talrijk en hebben moeite door te dringen tot het nihil obstat van de moederkerk. Ida Peerdeman, de bedenkster van De Vrouwe van alle Volkeren, werd met hangen en wurgen toegelaten tot de canon van Mariazieneressen. Bisschop Punt van Haarlem heeft hemel en aarde bewogen haar tot de kaste van erkende mediums te bevorderen. Nu was Maria ook wel erg nadrukkelijk aanwezig. Liefst 56 keer liet zij zichzelf zien. Als je het dan nog niet door hebt...

Maria de buurt uit

De mij het meest aansprekende verschijning van de Heilige Maagd vond niet zo lang geleden plaats en niet zo ver van de straat waar ik woon. Onze Lieve Vrouw ter Staats. In 1988 merkte een drietal stamgasten van café Tramlijn Begeerte een groenige gloed op die op enkele meters van de nabijgelegen coffeeshop verscheen. In de gloed zagen ze een vrouwenfiguur en vervolgens werd het geheel afgebakken met wat rukwinden. Er werden nieuwe verschijningen aangekondigd. Een vrome menigte van enkele honderden nieuwsgierigen verzamelde zich op het terras van Tramlijn Begeerte. Weer werd de gloed waargenomen. In de kelder van het café ontsprong een geheimzinnige bron, die helaas niet voor pelgrims toegankelijk was. Er dreigden ongeregeldheden door de massale toestroom van Maria-aanbidders. Dat leidde tot de oprichting van het typisch Amsterdamse comité Maria de buurt uit.

Ik ben als boreling gedoopt in een ijskoude kerk en opgedragen aan Maria bij haar altaar. Prompt kreeg ik een bijna dodelijke zware bronchitis te verwerken. Daar moet ze dan toch ook iets mee te maken hebben gehad.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie