Geschiedenis
VPRO

Rembrandts op reis

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Rembrandts op reis

Ze waren de lievelingen van de laatste Poolse koning, er werd om hen gevochten door Hitler en Göring en even leken ze in een grote brand verloren te zijn gegaan.

Het Spoor Terug, de verdwenen Rembrandts

Tot ze in 1994 opeens weer opdoken: de twee schilderijen Meisje in een schilderijlijst en Geleerde aan zijn lessenaar van Rembrandt van Rijn. Tegenwoordig hangen ze in het Koninklijk Paleis in Warschau.

Voordat ze daar terechtkwamen werden ze geroofd door de nazi's en in een Oostenrijkse zoutmijn verstopt. Daarna lagen ze in een Zwitserse kluis opgeborgen.

De wonderbaarlijke Rembrandts

Laura Stek maakte samen met kunsthistorica Gerdien Verschoor voor OVT's Het Spoor Terug een radiodocumentaire over de wonderbaarlijke reis en de tijdelijke verdwijning van deze twee Rembrandts.

Ze trokken daarvoor naar het Koninklijk Paleis in Warschau om de schilderijen te zien. Daar spraken ze de conservatoren die de aankomst van de schilderijen in 1994 nog meegemaakt hebben.

De twee Rembrandts. Links: Meisje in een schilderijlijst. Rechts: Geleerde aan zijn lessenaar. Via Wikimedia Commons.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie