Naar homepage
Economie

Fors minder winst voor Rabobank
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fors minder winst voor Rabobank

Ook de Rabobank heeft een flinke klap gekregen door de coronacrisis. Van de 1,2 miljard euro nettowinst in de eerste zes maanden vorig jaar, bleef het afgelopen halfjaar 227 miljoen euro over, meldt de bank.

"Het verschilt een beetje per sector, hoe hard elke sector geraakt wordt. Zo zijn veel boeren bijvoorbeeld klant bij Rabobank en dat speelt ook mee", zei Charlotte Waaijers van de economieredactie in het NOS Radio 1 Journaal. Dat bevestigt ook topman Wiebe Draijer: "Aan het begin van de crisis zag je specifieke sectoren heel hard geraakt worden zoals de sierteelt. Maar je ziet in veel gevallen alweer een herstel optreden."

Onzekerheid en veranderingen

Het bedrijf heeft 1,4 miljard euro opzijgezet in de stroppenpot, een buffer die de bank moet aanhouden bijvoorbeeld voor leningen die niet worden terugbetaald. Dat bedrag, 1 miljard meer dan vorig jaar, is in lijn met wat de bank een paar maanden geleden al voorzag. Voor het hele jaar verwacht Rabobank 2 miljard euro extra te moeten reserveren.

"De omstandigheden zijn nog nooit eerder zo snel veranderd als afgelopen halfjaar", stelt topman Wiebe Draijer. Over de rest van het jaar zegt hij: "Onzekerheid voert de boventoon, vooral vanwege de onduidelijkheid over de duur en het verdere verloop van de pandemie en over de maatregelen om het virus te bedwingen."

Steun overheid ruimhartig maar niet toereikend

Draijer noemt de steun die de overheid heeft verleend en de eigen steun van de bank aan klanten ruimhartig. Tegelijk denkt hij dat de hulp "niet voor iedereen toereikend zal zijn". Hij verwacht dan ook dat de impact van het coronavirus ook in de resultaten van de bank over de tweede helft van dit jaar te zien zal zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie