Economie
EO

'Damen Shipyards staat aan de verkeerde kant van de historie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Damen Shipyards staat aan de verkeerde kant van de historie'

Ondernemer Jeroen Ketting, die tot vorig jaar in Rusland woonde, heeft geen goed woord over voor Damen Shipyards. Het bedrijf stapt namelijk naar de rechter om een schadevergoeding te eisen voor de miljoenen winst die het misliep door de Russische sancties. "Dit is het moment waarop je laat zien uit welk hout je gesneden bent en dit is niet het hout waar ik een schip van zou maken…", zegt Ketting in Geld of je leven.

Geld kwijt door sancties Rusland: moeten bedrijven daar gecompenseerd voor worden?

Damen Shipyards maakt onder andere vissers- en werkboten, ook voor Russische bedrijven. Ketting vindt de keuze van Damen om sinds de bezetting van de Krim in 2014 in Rusland zaken te blijven doen al vreemd. "Sinds 2014 wist elke ondernemer dat ze daar risico liepen. De sancties zijn er al sinds toen. Dat betekent dat bedrijven er rekening mee moeten houden dat ze niet alles kunnen verkopen en niet aan iedereen." Veel bedrijven gingen toen al weg, maar Damen bleef.

Ketting vindt Damen een 'parel van de Nederlandse industrie', maar hij vindt dat ze zich ook als 'cowboys' gedragen. "Als cowboy hebben ze zich ook op de Russische markt bewogen. En als je als cowboy een schampschot in je arm krijgt, moet je niet gaan miepen, zeker niet als je groot leverancier bent voor de Nederlandse Defensie die betaald wordt met belastingcenten", aldus de felle ondernemer.

Kansloos

De rechtszaak van Damen Shipyards maakt sowieso weinig kans, denkt sanctiedeskundige Heleen over de Linden. Een vergoeding krijgen voor gedolven omzet is sowieso kansloos, vertelt ze.

Het bedrijf heeft echter schepen liggen al gebouwd zijn en daarvan is de status onduidelijk. "Juridisch is het een heel ingewikkeld verhaal. Schepen die direct van een gesanctioneerde Rus zijn, daar mag je sowieso niks mee, maar je hebt ook schepen waarvan de eigenaar niet duidelijk is. Dan snap ik Damen ook wel, want die schepen nemen plaatsen in de werven bezet, maar je mag ze ook niet vrijgeven of verkopen." Over de Linden is eigenlijk wel blij dat er nu een rehterlijke uitspraak komt, want dan is het tenminste duidelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie