Binnenland
EO

Ondernemer Jeroen Ketting werd rijk in Rusland, maar is nu alles kwijt

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondernemer Jeroen Ketting werd rijk in Rusland, maar is nu alles kwijt

Sinds afgelopen vrijdag is Jeroen Ketting weer terug uit Rusland. Hij heeft er dan 28 jaar gezeten als ondernemer met meerdere bedrijven. Omdat zijn geld is bevroren, heeft hij niks meer. "Ik wil geen bedragen noemen, maar ik had het aardig voor elkaar", vertelt hij. In Geld of je Leven vertelt hij bizarre verhalen over wat hij meemaakte in Rusland.

Jeroen Ketting in Geld of je Leven

Hij had zijn leven op de rit in Rusland, maar de oorlog in Oekraïne deed Ketting besluiten te stoppen met zijn eigen bedrijf. De ondernemer ging alleen niet bij de pakken neerzitten. Jarenlang heeft hij goed zakengedaan in Oekraïne, wat ervoor zorgde dat hij snel na het uitbreken van de oorlog de hulporganisatie Lifeline Oekraïne kon opzetten.

Hij is begonnen met humanitaire noodhulp nadat hij het nodige geld had ingezameld: "We hebben medicijnen, maandverband en voedsel ingekocht. Dat hebben we chauffeurs uit Oekraïne in Nederland laten ophalen en met vrachtwagens naar Oost-Oekraïne laten terugrijden. Daarna zijn we gebruiksgoederen gaan leveren, zoals 1.400 matrassen, drinkwatercontainers en medisch apparatuur."

Rusland verklaarde hem tot 'onvriendelijk element uit een onvriendelijke staat', maar dit belette hem dus niet om zich voor Oekraïne in te zetten.

foto: EO

Jeroen Ketting bij de studio van NPO Radio 1

Huisnummers wisselen

Ketting stuurde dit allemaal aan vanuit Rusland, met de nodige risico’s. "Grotendeels heb ik in mijn appartement in Moskou gezeten en mijn kop onder het maaiveld gestoken." Ketting beseft zich dat het ook verkeerd had kunnen gaan. "Ik had af en toe wel een angstgevoel, ze konden naar mijn huis komen. Daarom heb ik de huisnummers van mij en het lege appartement wat tegenover het mijne stond, verwisseld. Als ze dan zouden aankloppen, dan was het daar."

Uiteindelijk is de list gelukt volgens Ketting, maar niet zoals hij had gedacht. "De overbuurman had de energierekening niet betaald, dus sloten ze bij mij de elektriciteit af..."

Ketting heeft meer bizarre dingen meegemaakt. "Ik heb honderden duizenden euro's van de bank gehaald. Dat is het eerste wat je doet in Rusland, want je weet niet wat er met de banken zal gebeuren. Ik had in één zak van mijn jas een dik pak met euro's en in de andere zak een hamer om mezelf te beschermen... Je bent aan het overleven."

Ketting, die op een paar kilometer van het Kremlin woonde, werd ’s nachts wel eens wakker van angst. "Dan ga je je voorstellen wat de consequenties zijn als je opgepakt wordt. Maar aan de ander kant dacht ik ook: ze hebben wel grotere vissen te vangen." Eigenlijk had hij in 2014 weg moeten gaan, vindt hij: "Dat neem ik mezelf kwalijk", vertelt Ketting.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie