Economie

'Overstap naar UBS is enorme klapper voor Ralph Hamers zelf'

NOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overstap naar UBS is enorme klapper voor Ralph Hamers zelf'

"Een radicale digitaliseerder" en een "zwaargewicht" wordt hij genoemd in de Zwitserse pers. Donderdag werd bekend dat Ralph Hamers de ING Groep na 28 jaar verruilt voor het Zwitserse UBS. De ING-topman wordt daarmee de nieuwe bestuursvoorzitter van de grootste bank van Zwitserland. De nu 53-jarige Hamers leidt ING sinds 2013.

"Dit is een transfer zoals je die ziet in de voetbalwereld", zegt financieel journalist Roel Janssen in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij schreef het boek De Afrekening over ING.

UBS behoort tot de grootste vermogensbeheerders ter wereld en heeft hoofdkantoren in Zürich en Bazel. De bank heeft net als ING veel last gehad van de financiële crisis in 2008, met een verlies van vele miljarden. Janssen: "De banken zijn vergelijkbaar op een aantal punten, maar vermogensbeheer is een totaal andere tak van sport."

Salaris-rel

Hamers kwam 2018 in opspraak vanwege het voorstel om zijn salaris met 50 procent te verhogen naar ruim 3 miljoen euro per jaar. Het leidde tot ophef in de politiek en klanten reageerden door naar concurrenten over te stappen. De bank besloot daarop het voorstel in te trekken. "Hamers en ING hebben toen totaal verkeerd ingeschat hoe zo’n salarisverhoging zou vallen in Nederland."

In Zwitserland gaat Hamers naar alle waarschijnlijkheid veel meer verdienen. Zo verdient de huidige baas Sergio Ermotti meer dan 10 miljoen euro per jaar. Het is niet bekend wat Hamers precies gaat krijgen, maar hij gaat er wel in salaris op vooruit. "De overstap is een enorme klapper voor Hamers zelf", zegt Janssen.

Witwasaffaire

Onder leiding van Hamers groeide ING uit tot voorloper op het gebied van digitaal bankieren, maar de topbankier maakte ook fouten. "Onder leiding van Hamers is het bezuinigen op witwassen 6 tot 7 jaar doorgegaan." Totdat in 2018 een witwasaffaire aan het licht kwam. ING deed te weinig om te voorkomen dat klanten geld via ING-rekeningen konden witwassen, concludeerde het OM. De bank gaf toe ernstig tekortgeschoten te zijn en besloot in vier zaken voor in totaal 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie te schikken.

Ondanks de schandalen van de laatste jaren, laat Hamers de bank goed achter. "De bank staat er gezond voor, de winstgevendheid is op orde en er zijn vele miljoenen klanten bijgekomen in de tijd dat hij de baas was", zegt economieredacteur Nik Wouters. Ook wordt er de komende jaren verder ingezet op digitalisering door bijvoorbeeld nog meer servicepunten te sluiten.

Ster advertentie
Ster advertentie