Economie
EO

Voor het eerst schilderij naar de beurs: 'Ik heb me direct aangemeld'

foto: Francis Bacon
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst schilderij naar de beurs: 'Ik heb me direct aangemeld'

Voor het eerst gaat er een schilderij naar de beurs. Een aandeel van het werk 'Three studies for a portrait of George Dyer' van Francis Bacon (zie foto) is binnenkort te koop voor 92 euro (100 dollar). Kunsthistoricus Babbe van der Veer meldde zich direct aan: "Ik wil best een stukje Bacon en ik ben heel benieuwd hoe het proces werkt."

Primeur: schilderij gaat deze zomer naar de beurs

In schilderijen beleggen gebeurt wel vaker, maar dan gaat het om héle kunstwerken, vertelt Van der Veer: "Als je een werk koopt en je koopt het als belegging, kun je het zelf aan je wand hangen, maar als je nu een aandeel koopt, heb je natuurlijk niks", stelt ze. "Je bent overgeleverd aan de mensen die het werk beheren. Als zij het voor een goede winst verkopen, krijg je daar waarschijnlijk een deel van", zegt ze.

Hoe het precies werkt is echter nog niet duidelijk, omdat dit nog nooit eerder vertoond is. Voor het proces is een speciale beurs opgezet, Artex. Dat bedrijf is opgezet door onder andere prins Wenzeslaus van Liechtenstein.

51 miljoen

In 2017 leverde het schilderij nog 51 miljoen euro op, maar Baars denkt dat de eigenaar doorheeft dat hij nooit meer zo’n bedrag voor het schilderij krijgt: "De wereld is de afgelopen zes jaar nogal veranderd: Black Lives Matter, LGBT, de positie van vrouwen. Bacon behoort toch nog wel tot de witte mannen van de jaren '60 en '70. Die kunst is nu minder populair, dus de waarde is gedaald."

Daarom wordt deze stunt nu maar uitgehaald, denkt Baars. "Het is een truc", zegt hij. "En die prins is ook wel een grote boef, hoor. Hij heeft al meerdere schandalen achter zijn naam".

Toch denkt Baars wel dat er meer mensen dan alleen Babbe van der Veer zich hebben aangemeld. Veel mensen zullen het als "sentimentsaankoop" doen, denkt hij: "Als jij op een feestje wil zeggen dat je een vierkante centimeter Francis Bacon hebt, dan is 92 euro een prima bedrag om in te stappen."

Ster advertentie
Ster advertentie