Naar homepage
Economie

MKB over coronasteunpakket: 'Overheid, wees een onsje minder zuinig'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB over coronasteunpakket: 'Overheid, wees een onsje minder zuinig'

Vakbonden en werkgeversorganisaties trekken aan de bel. Het derde steunpakket voor ondernemers, dat vanaf deze maandag aangevraagd kan worden bij het UWV, is te mager. Gevreesd wordt voor ontslagen. "Ondernemingen moeten zich voorbereiden op een worst case", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland bij Spraakmakers.

Vonhof reageert hiermee op de stelling van Stand.nl: 'Het derde coronasteunpakket moet ruimhartiger'. De voorzitter van MKB-Nederland zegt dat het steunpakket in de zomer tot stand is gekomen, en toen zijn de berekeningen van de tweede coronagolf niet meegenomen. "Dat was toen misschien een goede keuze, maar op dit moment hebben sommige bedrijven zó lang ingeteerd. Die bedrijven zullen plannen voor ontslagen moeten maken."

Versobering kan slecht uitpakken

"Zorgen over aankomende ontslagen zijn gegrond”, denkt ook Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS. Hij doelt daarmee op uitspraken van de FNV. "Wij zien dat veel ondernemingen reorganisaties aan het voorbereiden zijn. Van MKB-ondernemingen hoor ik dat met de afbouw van de steun en blijvende vaste kosten, rigoureuzer maatregelen genomen moeten worden en er mogelijk ontslagen zullen vallen. Dat zou een bevestiging van de stelling kunnen opleveren, dat die versobering niet goed gaat uitpakken."

Behoud van werkgelegenheid

De NOW 3.0 zet minder volledig in op behoud van werkgelegenheid, waar NOW 1 en 2 dat wel deden, legt Besselink uit. "De ontslagboete is eraf. En er geldt ook geen subsidieverlaging op het moment dat je een ontslagaanvraag doet." Het wordt zo dus relatief makkelijk om mensen te ontslaan, denkt Besselink.

"Als je een ontslagaanvraag doet, krijg je wel van het UWV de vraag waarom je geen NOW-regeling hebt aangevraagd. Maar een korte toelichting zal volstaan."

Afbouw steun

Besselink betoogt dat het moeilijk is om ontslagen te voorkomen. "Als een onderneming eerst 90 procent van loonkosten vergoed kreeg, en straks maar 60 procent.. Dat is een substantieel verschil en zal voor sommige bedrijven het verschil tussen wel of geen ontslagen betekenen."

Vonhof verwacht wel dat de economie zich snel zal herstellen. "Als er een vaccin is bijvoorbeeld. Ik zou juist ruimhartiger zijn met de steun. Probeer om juist een onsje minder zuinig te zijn. Met name de branches die het 't allermoeilijkst hebben, moeten we echt helpen. Dat moet beter."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie