Economie

Jortcast: Wat gaan we missen als Shell vertrekt?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Wat gaan we missen als Shell vertrekt?

Op korte termijn zullen we in Nederland niet zoveel merken van het vertrek van Shell, betoogt prof. dr. Henk Volberda. Maar voor de gevolgen op de de lánge termijn moeten we ons wel degelijk even achter de oren krabben. De professor vreest vooral voor investeringen in onderzoek, die zullen teruglopen.

De nieuwste Jortcast beluister je hieronder, of in je podcastapp.

#385 - Shell, zo slecht nog niet?!

"Shell investeert veel in onderzoek, en werkt ook samen met universiteiten, zoals de TU Eindhoven", vertelt Volberda. Jort: "Ja, zelfs de opleiding mijnbouwkunde was speciaal voor Shell opgericht. Denk je dat die banden uiteindelijk doorgeknipt worden?"

Hemd is nader dan de rok

Hoe die topresearchprogramma's ingevuld gaan worden in de toekomst, hangt volgens Volberda af van de opvolger van Ben van Beurden, de huidige CEO van het bedrijf. "Als dan een nieuw managementteam wordt samengesteld met mensen uit Amerika en het Verenigd Koninkrijk, dan is vaak eerder de neiging om te investeren in, in dit geval, het Verenigd Koningkrijk. Jort: "Ja, het hemd is nader dan de rok."

Volberda: "En, als het gaat om wie de beslissingen maakt, dan komt die macht nu in Londen te liggen. De invloed van het Nederlandse kabinet is dan heel laag."

Gesprek met prof. dr. Volberda in dr Kelder en Co

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie