Economie
EO

Mensen van adel allemaal stinkend rijk? Dat valt wel mee

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen van adel allemaal stinkend rijk? Dat valt wel mee

Mensen die van adel zijn zullen wel bakken 'oud geld' hebben, is vaak de gedachte. Maar niets is minder waar, vertelt jonkheer Tjalling van Eysinga in Geld of je Leven: "Ik verdiende altijd mijn eigen zakgeld, want er was nooit geld thuis."

Op bezoek bij Jonkheer Tjalling van Eysinga

Video niet beschikbaar

Speciaal voor Koningsdag was Geld of je Leven op bezoek bij jonkheer Van Eysinga, op zijn landgoed in het Friese Sint Nicolaasga. Van Eysinga woont daar al zijn hele leven en werkt hard als ondernemer en boer.

'Werken word je beter van'

Dat adellieden allemaal rentenier zijn is onzin, vertelt hij. Vader van Eysinga was dominee, maar moest door de strenge belastingwetten in de jaren '60 flink bijbeunen om het landgoed te behouden: "Alles was box 1: de pachtsommen, het salaris van mijn vader, dat werd allemaal voor 80% wegbelast door vermogensbelasting en inkomstenbelasting. Mijn vader zei: als ik dit landgoed wil behouden, dan moet ik er wat mee doen. Dus hij is in de jaren '60 al begonnen met recreatieprojecten."

De omgeving snapt dit niet altijd: "Klasgenoten dachten: hij is van adel dus hij hoeft vast niks te doen. Maar ik was op zaterdag altijd bij een vriend op de boerderij aan het werken en daar verdiende ik gewoon zakcentjes mee. In mijn studententijd ben ik begonnen met een onderneming voor studentenchauffeurs." Hij vindt dat overigens niet erg: "Werken word je alleen maar beter van."

foto: EO

Tjalling van Eysinga (r) met presentator Hans van der Steeg (l) en redacteur Wouter Kempenaar (m)

'Gezeik over de koning'

Voor jonkheer Van Eysinga is Koningsdag een bijzondere dag. Hij vindt dat Nederland veel te negatief is over koning Willem-Alexander: “Ik heb me verschrikkelijk geërgerd dat er op NPO Radio 1 weer moest worden gezeken over die reis naar Griekenland. Dat vind ik zo flauw. Dat doe je gewoon niet. Ik vind het geen opbouwende kritiek, ik vind het gewoon gezeik!”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie