Economie
NOS

EU wil sneller af van Russisch gas: 'Hoe meer energie je zelf produceert, hoe minder je afhankelijk bent'

foto: ANPfoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. EU wil sneller af van Russisch gas: 'Hoe meer energie je zelf produceert, hoe minder je afhankelijk bent'

De overstap van fossiele naar duurzame energie in de EU moet sneller worden gerealiseerd, vindt Eurocommissaris voor klimaat Frans Timmermans. De lidstaten van de Europese Unie zijn nu nog in hoge mate afhankelijk van gas en olie uit Rusland. In NOS Met het Oog op Morgen sprak correspondent Sander van Hoorn met Timmermans.

De Europese Commissie zou vorige week een plan presenteren voor de overgang naar duurzame energie. Maar door de oorlog in Oekraïne moest het concept worden aangevuld met maatregelen om de afhankelijkheid van energieleveranties uit Rusland versneld af te bouwen. Een van de voorstellen is om de bouw van windmolenparken op zee naar voren te halen. Het volledige plan wordt morgen gepresenteerd.

Volgens Timmermans is er meer dan ooit behoefte aan ambitieuze plannen van EU-landen, met name van Nederland. "De Deltawerken waren ooit ook ondenkbaar."

Biogas

Nederland zou moeten beginnen met 'het laaghangende fruit', zegt Timmermans. Zo kunnen er bijvoorbeeld veel meer zonnepanelen op daken worden gelegd, moet de isolatie van huizen snel verbeterd worden en kunnen meer huizen worden voorzien van warmtepompen. "Hoe meer energie je zelf produceert, hoe minder je afhankelijk bent van anderen die je niet kunt vertrouwen."

Daarnaast wil de Commissie flink investeren in biogas en dan met name biomethaan. Het moet een duurzaam alternatief worden voor aardgas. Het wordt geproduceerd uit de vergisting van organisch materiaal als slib, mest en huis- en tuinafval.

"Als we morgen geen gas meer zouden krijgen uit Rusland, zingen we het nog wel even uit. Het zou moeilijk zijn maar dat kunnen we", zegt Timmermans. Volgens de Eurocommissaris is het vooral belangrijk dat de EU zijn gasvoorraden voor volgende winter op tijd aanvult. Het doel is om voor 1 oktober minstens 90 procent van de reserves aan te vullen. Er worden bovendien in de EU ook nieuwe lng-stations gebouwd voor extra opslag.

Nieuwe contracten

Daarnaast overlegt de EU nu met landen als Egypte, Qatar en de Verenigde Staten om nieuwe contracten af te sluiten. "De vraag naar gas en olie is nu heel hoog, dus het is niet zo makkelijk om nu die markt te vinden", zegt Timmermans. "Maar de landen met wie we praten zijn zeer bereid om daar afspraken met ons over te maken."

De plannen van de Commissie zullen niet direct leiden tot lagere energieprijzen. Daarvoor is de vraag naar gas en olie op dit moment te groot. De baten zijn pas op de lange termijn te verwachten. De Commissie komt morgen wel met aanbevelingen voor de lidstaten over hoe zij de prijsstijgingen voor huishoudens en bedrijven kunnen beperken.

oog bbn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie