Economie
KRO-NCRV

'FNV wil externe commissie voor klachten belastingdienst'

foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. 'FNV wil externe commissie voor klachten belastingdienst'

De FNV wil dat er een externe commissie komt waar medewerkers van de belastingdienst terecht kunnen met kritiek. "Dat moet een stevige commissie worden. Niet zomaar de eerste de beste", zegt Van Vliet in 1 op 1. Ook wil ze dat de staatssecretaris volledige openheid geeft. "Vertel nou maar gewoon wat er aan de hand is. Positief of negatief, wees eerlijk."

"Er is heel veel veranderd bij de Belastingdienst sinds 2012. Wel is het zo dat er de komende tijd extra ingezet zal worden op cultuur. Volgende week 4 december debatteert de staatssecretaris met de Tweede Kamer over Toeslagen. Dan zal dit ook aan de orde komen." Dat zegt een woordvoerder van de Belastingdienst in 1 op 1.

FNV wil onafhankelijke integriteitscommissie voor overheid

Eerder werd bekend dat het slecht gesteld is met de werksfeer bij de Belastingdienst. Medewerkers durven geen kritiek te geven op het beleid uit angst om hun baan te verliezen. Daarnaast voelen zij zich vaak niet gehoord door leidinggevenden. Dat blijkt uit een enquête van vakbond FNV.

De vragenlijst werd naar meer dan 3000 ambtenaren gestuurd. Ruim 935 van hen hebben geantwoord en volgens bijna iedereen heerst er een onveilig sfeer op de werkvloer. Mensen die kritiek hebben op het beleid worden op het matje geroepen en sommige van hen zijn hun baan verloren.

'Niet integer'

Uit een eerder FNV-onderzoek bleek al dat een op de zes ambtenaren regelmatig door leidinggevenden onder druk wordt gezet om 'niet integer' te handelen. "Tegenspraak wordt niet geduld", zegt FNV-bestuurder Mieke van Vliet. Bijna alle medewerkers willen dan ook een onafhankelijk externe integriteitscommissie waar zij hun verhaal kunnen doen.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt niet onmiddellijk te kunnen reageren op de enquête en wil eerst de uitkomsten bestuderen.

'Angst heerst op de werkvloer van de Belastingdienst'

Druk van bovenaf

Het is niet de eerste keer dat de verziekte werksfeer bij de Belastingdienst een onderwerp van gesprek is. Twee weken geleden deed oud-medewerker Pierre Niessen bij Trouw en RTL Nieuws een boekje open over zijn tijd bij de fiscus. Ook hij zegt nooit serieus genomen te zijn door de top van de Belastingdienst. "Het klopt helemaal wat Niessen heeft gezegd. Maar ook hij durft hier pas over te spreken nu hij met pensioen is", zegt Van Vliet.

Ook werd de klokkenluider in de zaak over kinderopvangtoeslag door leidinggevenden berispt. Eerder dit jaar kwam aan het licht dat honderden en mogelijk zelfs duizenden ouders ten onrechte waren aangemerkt als fraudeurs. De ambtenaar die de stukken gaf aan de rechter werd vervolgens geschorst en kreeg te horen dat zijn contract niet werd verlengd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat de frustratie over de toeslagenaffaire groot is bij de medewerkers van de fiscus blijkt wel uit de reacties op het intranet van de Belastingdienst waarin RTL Nieuws en Trouw inzage hadden. Ambtenaren zouden daar hun frustratie en onvrede hebben geuit over de top van de Belastingdienst en eisen dat de betrokken leidinggevenden gestraft worden.

Staatssecretaris Snel schreef in september in een brief aan de Kamer dat hij de cultuur bij de Belastingdienst wil aanpakken. Zo moet er weer oog komen voor de menselijke maat en moet er meer vertrouwen binnen de organisatie komen. Maar volgens Van Vliet is de staatssecretaris nog weinig concreet en is niet duidelijk hoe hij dit voor elkaar wil krijgen.

Ook benadrukt de vakbond dat de echte cultuurverandering vooral van bovenaf moet komen. Leidinggevenden zouden moeten zorgen voor een veiligere werkomgeving. "Er is een heel lange weg te gaan. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard", zegt Van Vliet. Het helpt volgens haar ook niet dat nog niet alle problemen bekend zijn. "Het schandaal rond de kinderopvangtoeslag is niet het laatste. Er liggen nog meer lijken in de kast."

Ster advertentie
Ster advertentie