Economie
EO

Ernst Kuipers: Grote winsten bij big pharma moeten stoppen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: Grote winsten bij big pharma moeten stoppen

Minister Kuipers van Volksgezondheid vindt dat grote farmaceutische bedrijven wel wat minder winst mogen maken. Sommige bedrijven maken maar liefst 40 procent winst. "Als dit al meerdere jaren zo hoog is, in een steeds groeiende markt, dan moet je het erover hebben of het niet op een andere manier kan", zegt hij in Geld of je Leven. Een maximumpercentage wil hij niet noemen.

Kuipers schreef vandaag een opiniestuk in het Financieele Dagblad, waarin hij oproept om de winsten te verlagen. Dit schreef hij op basis van een rapport van meerdere onderzoeksinstituten, wat hij heeft laten uitvoeren.

Ernst Kuipers: het farmaverdienmodel moet anders

Nederland geeft momenteel jaarlijks 2,7 miljard uit aan medicijnen, vertelt Kuipers en dat is groeiende. Hierdoor zijn farmaceuten, die ook wel 'big pharma' worden genoemd, verzekerd van winst, waardoor ze wat meer risico kunnen nemen.

Risico nemen, dat doen bedrijven al, zeggen ze zelf. Van de onderzochte medicijnen, haalt maar 1 op de 30 de eindstreep. Voor die overige 29 worden kosten gemaakt. Kuipers beaamt dat: "De onderzoekskosten voor gemiddeld medicament kunnen oplopen tot 300 miljoen euro. Als je het allemaal verrekent, dan zijn de kosten per medicament dat de eindstreep haalt, dan ligt dat tussen de 2,5 en 3 miljard", vertelt hij.

'Overheid moet meer mee kunnen beslissen'

Maar niet alleen farmaceuten maken die kosten, vertelt Kuipers. Ook de overheid, fondsen (bijvoorbeeld goede doelen) en investeerders betalen mee. Maar die hebben weinig zeggenschap, volgens de minister: "De keuze wordt regelmatig gemaakt op basis van het verdienmodel in plaats van op mensenlevens". Dat moet anders, vindt hij: "De overheid stuurt te weinig mee in welke geneesmiddelen we willen hebben. Als betaler kun je meer zeggen waar je volgende behoefte ligt."

Kuipers vindt dat er wel voor gewaakt moet worden om te negatief te spreken over de farmaceuten. "Ze brengen veel producten op de markt die levensreddend zijn en die leiden tot een hogere kwaliteit van leven voor heel veel mensen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie