Economie
KRO-NCRV

'Het mag in de directiekamer wat vaker over liefde gaan'

foto: Stefanie van Ulftfoto: Stefanie van Ulft
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het mag in de directiekamer wat vaker over liefde gaan'

Hij predikt liefde voor medewerkers, de CEO van softwarebedrijf AFAS Bas van der Veldt. "Het zou mooi zijn als er in de directiekamer wat meer over de liefde voor medewerkers wordt gesproken."

Video niet beschikbaar

Vandaag publiceert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een lijvig rapport. De helft van de uitval door ziekte bij medewerkers, wordt veroorzaakt door het werk zelf.

Quote

Het moet in je DNA zitten

Bas van der Veldt

Van der Veldt heeft er een persoonlijke missie van gemaakt dit niet te laten gebeuren bij AFAS. Het bedrijfssucces begint bij gelukkige werknemers. "Als je maar veel liefde, aandacht en waardering in je medewerkers steekt, dan voelen zij zich 100 procent op hun gemak. Dan vertalen zij die liefde wel door naar klanten en dan rollen de euro's achter je aan."

Dit werkt alleen als het intrinsieke, oprechte aandacht is, denkt Van der Veldt. "Je moet de werknemer écht zien. Anders wordt het een trucje en gaat het niet werken." De CEO voelt dit in al zijn vezels. "Het moet in je DNA zitten en anders moet je het niet doen."

AFAS heeft een ziekteverzuim van 1,6 procent. Veel minder dan het landelijk gemiddelde van 4 procent.

Toerist in eigen organisatie

Van der Veldt vindt dat veel directieleden een toerist zijn in hun eigen organisatie. Ze weten niet wat er speelt. Zelf zegt hij al zijn 500 medewerkers in meer of mindere maten te kennen.

Als een medewerker ziek is of bijvoorbeeld een belangrijke uitslag van het ziekenhuis krijgt, dan belt hij. Oók op zaterdag. Want betrokkenheid en liefde stopt niet buiten kantoortijden. "Een appje of belletje wordt gewaardeerd."

Volgens Van der Veldt denken mensen vaak onterecht dat werk puur zakelijk is en over geld en regels gaat. Van hem mag je net zo betrokken en met gevoel handelen op je werk, als thuis.

Koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan AFAS Software in Leusden begin 2019

Eén regel

Naast liefde en oprechte aandacht heeft Van der Veldt één regel voor zijn medewerkers. "Werk met gezond verstand en in het belang van AFAS." Van der Veldt: "Heeft een medewerker een beslissing genomen van 100 duizend euro en heeft hij dat echt gedaan om iets goeds te doen voor medewerkers en klanten? Geen probleem. Steel je een Balisto uit de automaat voor jezelf: dan moet je weg." Die ene regel werkt voor AFAS. "Over al het andere ga je met elkaar in gesprek."

Bas van der Veldt (CEO van softwarebedrijf AFAS) over omgang met werknemers

Ster advertentie
Ster advertentie