Economie
WNL

'Pas bezuinigen wanneer er weer economische groei is na de coronacrisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pas bezuinigen wanneer er weer economische groei is na de coronacrisis'

De president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot roept het kabinet op om pas te gaan bezuinigen als de economie na de coronacrisis weer op het oude niveau is. "Dit is een hele nuttige oproep", zegt econoom Nic Vrieselaar in WNL Op Zaterdag. "Wanneer je weer economische groei hebt, en het gevaar is geweken, dan kunnen we nadenken over hoe we de staatsschuld weer onder controle krijgen."

Volgens Knot zullen we pas aan het einde van het jaar, of misschien nog later, zien wat de permanente schade is aan de economie. "De overheid moet het steunbeleid blijven volhouden tot het virus onder controle is. Ik kan er geen datum op plakken, maar als ik een gooi moet doen, zal dat tot eind 2021 het geval zijn", aldus Knot in het AD.

Pauzeknop

Te vroeg beginnen met bezuinigen zou de huidige aanpak van de crisis te niet doen, zegt Vrieselaar. "De reactie van de overheid op deze crisis is heel erg op de pauzeknop drukken. Dus zorgen dat de structuur van de economie en alle kennis die daar in zit wordt behouden. Met tientallen miljarden euro's aan steun zorgen dat mensen blijven zitten waar ze zitten, en dat bedrijven niet over de kop gaan. Zo kunnen we de draad straks weer makkelijk oppakken zonder dat er veel kennis verloren is gegaan. Dat duurt nog wel even, maar het zou zonde zijn om nu al te beginnen met bezuinigen. Dan gaan bedrijven failliet en gaat er alsnog kennis verloren."

Ster advertentie
Ster advertentie