Economie
NOS

'Tijd van grootste zwartgalligheid bij ondernemers is voorbij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tijd van grootste zwartgalligheid bij ondernemers is voorbij'

Veel ondernemers zijn positiever geworden over de overlevingskansen van hun bedrijf, meldt het CBS. Het aantal dat denkt nog minimaal een jaar te bestaan is in mei flink toegenomen ten opzichte van april.

'Tijd van grootste zwartgalligheid bij ondernemers is voorbij'

In de winkelstraat is het sentiment van ondernemers het meest veranderd. In mei dacht 65 procent van de detailhandel het nog een jaar te kunnen volhouden. In april was dit maar 9 procent. Het versoepelen van de coronamaatregelen speelt hierbij een belangrijke rol, denkt het CBS.

Pessimisme

Het beeld is vertekend doordat het pessimisme in april historisch groot was, bevestigt Peter Hein van Mulligen van het CBS in het NOS Radio 1 Journaal. Maar het is volgens de hoofdeconoom wel degelijk positief. "Het is niet of-of. In deze tijden is het goed nieuws dat het vertrouwen weer wat opkrabbelt," zegt van Mulligen. "De tijd van grootste zwartgalligheid is voorbij."

De werkwijze aanpassen zodat anderhalve meter afstand houden mogelijk is en kostenbesparingen zijn de belangrijkste maatregelen die bedrijven hebben genomen. In veel branches worden minder zzp'ers en uitzendkrachten ingezet.

'Tijd van grootste zwartgalligheid bij ondernemers is voorbij'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie