Economie
AVROTROS

Waarom je vooral moet blijven beleggen in fossiele energie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je vooral moet blijven beleggen in fossiele energie

Dagblad Trouw presenteerde gisteren de Duurzame 100, een lijst van duurzame initiatieven en acties. Bovenaan staat ABP Fossiel Vrij, een groep pensioendeelnemers die pensioenfonds ABP wil dwingen uit fossiele energie te stappen, desnoods via de rechter. Dat is contraproductief meent dr. Jac. Kragt van Tilburg University. "Je moet juist blijven zitten in fossiel als je iets wil veranderen."

Dr Jac. Kragt is Universitair docent duurzaam investeren aan de Tilburg University. Hij heeft gekeken naar wat de wetenschap heeft achterhaald over het investeren in fossiele aandelen en de impact die je kan hebben. Hij schreef er een opiniestuk over in NRC Handelsblad. "Olie en gas moeten in de grond blijven om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen", zegt Kragt. "Maar het is niet zo dat je een bedrijf helpt om het eruit te halen doordat je aandelen bezit."

Van binnenuit beïnvloeden

"Die bedrijven zijn zo winstgevend, die hebben genoeg geld om dividend uit te keren, om investeringen te doen en ook nog eens voldoende om hun eigen aandelen op te kopen. Als je bijvoorbeeld een pensioenfonds bent dat afscheid neemt van fossiele aandelen, dan verkoop je die aandelen dus aan het bedrijf zelf of aan anderen voor wie het milieu niet uitmaakt."

Je hebt dan dus helemaal geen invloed meer op de koers van een bedrijf. Terwijl als je blijft zitten je druk uit kan oefenen, zeker als je zo groot bent als het ABP.

"Dus jouw advies is om eerder te opereren zoals bijvoorbeeld de groep Follow This. Dat zijn allemaal aandeelhouders van Shell die proberen om het bedrijf van binnenuit te beïnvloeden en duurzamer te maken", vraagt Jort Kelder. "Precies, want doordat zij verstandige dingen zeggen, krijgen zij grote aandeelhouders als pensioenfondsen achter zich en lukt het hen om op aandeelhoudersvergaderingen te bewerkstelligen dat die bedrijven klimaatresoluties aanvaarden", zegt Jac. Kragt.


Jac. Kragt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie