Voorzitter FNV: nieuwe polderdeal veel belangrijker dan Akkoord van Wassenaar
- Nieuws
- Voorzitter FNV: nieuwe polderdeal veel belangrijker dan Akkoord van Wassenaar
Het nieuwe arbeidsakkoord tussen FNV en VNO-NCW is belangrijker dan het historische Akkoord van Wassenaar. Dat zei FNV-voorzitter Tuur Elzinga vanochtend in 1 op 1. "Er is een andere wind gaan waaien in de Polder."
Video niet beschikbaar
Samen naar de camping gaan Tuur Elzinga en Ingrid Thijssen nog net niet. "Ik ben getrouwd en dat wil ik graag zo houden", lacht de FNV-voorman. Maar het is duidelijk dat de verhoudingen tussen werkgeversvakbond VNO-NCW en werknemersclub FNV in geen tijden zo goed lagen. "Werkgevers beseffen dat ze niet langer met hun rug naar de samenleving kunnen staan", signaleert Elzinga.
Vast weer de norm
Dat zou VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen zelf vast anders verwoorden, maar de vruchtbare poldergrond leidde wel tot het eerste sociaal akkoord in vijftien jaar. Samen adviseerde FNV en VNO-NCW het nog te vormen kabinet onder andere om een minimumloon voor zzp’ers van 35 euro in te voeren en nul-urencontracten te verbieden. Een vaste baan moet weer de norm worden.
"De afgelopen jaren heeft er steeds meer scheefgroei plaatsgevonden in de Polder. Werknemers ontvingen een steeds kleiner gedeelte van de koek", stelt de FNV-voorman. Daar komt volgens Elzinga verandering in. "Als de leden van VNO-NCW over de brug komen en instemmen met dit plan, kan er een keerpunt komen."
Historisch
Historisch durft Elzinga het akkoord zeker te noemen. "Het is een soort omgekeerd Akkoord van Wassenaar." Daarmee doelt hij op de polderdeal over loonmatiging die veertig jaar werd gesloten. "Toen was er sprake van een ongekend hoge werkloosheid en was die maatregel nodig. Maar nu is de situatie veranderd en heeft de samenleving belang bij hogere lonen. Op dit moment is deze deal veel belangrijker dan het Akkoord van Wassenaar."
Van een jubelstemming in de Polder is, als het aan Elzinga ligt, nog geen sprake. "Dit akkoord is gesloten, maar nu willen we resultaten zien. Als die niet komen, kunnen de werkgevers hun borst natmaken."