Economie

ING-topman Ralph Hamers naar UBS en gaat 'zeker meer verdienen'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ING-topman Ralph Hamers naar UBS en gaat 'zeker meer verdienen'

Na meer dan 28 jaar verruilt Ralph Hamers ING Groep voor het Zwitserse UBS. De ING-topman wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de grootste bank van Zwitserland. De nu 53-jarige Hamers leidt ING sinds 2013. Hij wordt bij UBS de opvolger van Sergio Ermotti.

ING kwam de afgelopen jaren meerdere keren onder vuur te liggen. Zo kwam Hamers in 2018 in opspraak vanwege het voorstel om zijn salaris met 50 procent te verhogen naar ruim 3 miljoen euro per jaar. Het leidde tot ophef in de politiek en klanten reageerden door naar concurrenten over te stappen. De bank besloot daarop het voorstel in te trekken.

In hetzelfde jaar kwam ook een witwasaffaire aan het licht. ING deed te weinig om te voorkomen dat klanten geld via ING-rekeningen konden witwassen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De bank gaf toe ernstig te zijn tekortgeschoten en besloot in vier zaken voor in totaal 775 miljoen euro te schikken met het Openbaar Ministerie.

Ontduiken belastingen

UBS behoort tot de grootste vermogensbeheerders ter wereld en heeft hoofdkantoren in Zürich en Bazel. De bank heeft net als ING veel last gehad van de financiële crisis in 2008, met een verlies van vele miljarden. Ook is UBS betrokken geweest bij verschillende schandalen. In 2011 werd bekend dat een handelaar van de bank had gefraudeerd, wat leidde tot een een verlies van 2,3 miljard dollar.

Vorig jaar veroordeelde een Franse rechtbank UBS voor hulp bij het ontduiken van belastingen en witwassen. De bank hielp Franse klanten hun vermogen op Zwitserse geheime rekeningen te stallen, buiten het zicht van de Franse belastingdienst. Als straf moest UBS in totaal 4,5 miljard euro betalen.

Ster advertentie
Ster advertentie