Economie
BNNVARA

Krapte op de arbeidsmarkt: Nederland heeft te laat prioriteiten gesteld

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Krapte op de arbeidsmarkt: Nederland heeft te laat prioriteiten gesteld

We staan erbij te kijken hoe ons samenleving tot stilstand komt door het personeelstekort. Verschillende oplossingen zijn al voorbijgekomen: parttimers die fulltime moeten gaan werken, arbeidsmigranten buiten Nederland halen, of wellicht zou het helpen om voortaan zelf die pizza te gaan halen zodat er meer handen vrij komen voor essentiële beroepen. Heel veel creatieve ideeën, maar wat helpt echt? In De Nieuws BV vertelt Sander Heijne, onderzoeksjournalist en schrijver van het boek Fantoomgroei, dat we prioriteiten moeten stellen aan welke sectoren bijdragen aan de samenleving.

Volgens Heijne weten we al jaren dat er problemen op de arbeidsmarkt gaan komen wanneer de babyboomgeneratie met pensioen gaat. "Dat leerden we op school al, maar we hebben nooit het gesprek gevoerd wat wij als samenleving echt waardevol vinden of waar we op willen inzetten."

Prioriteiten en minimumloon

Zo zouden we volgens Heijne goed moeten kijken welke sectoren wat toevoegen aan de samenleving. "We hebben een tekort aan arbeidskrachten en teveel vacatures. Dit is het moment om te kijken welke sectoren bijdragen aan het welzijn van Nederland en moeten we prioriteiten gaan stellen." Toch lijkt de overheid moeite te hebben om deze sectoren aan te wijzen. Het zou volgens Heijne ook simpeler kunnen. "Laten we het minimumloon verdubbelen."

Mensen zouden zich zo beter kunnen weren tegen inflatie en prijsstijgingen, maar ook de dienst van bijvoorbeeld een pizzabezorger wordt daardoor duurder. Heijne verwacht dat mensen dan eerder zelf de pizza ophalen dan dat ze deze laten bezorgen. De pizzabezorger zou zich dan kunnen laten omscholen.

Nieuwe focus en visie

Verder zou Heijne willen zien dat we onze focus als land verplaatsen van logistiek centrum naar een kenniseconomie. "Jarenlang is ingezet om van Nederland een logistieke hub te maken, we willen spullen verslepen vanuit Rotterdam of Schiphol." Volgens Heijne is dit een laagwaardige economische activiteit en zou een kenniseconomie veel meer opleveren, zowel op het gebeid van geld als voor prettigere banen. "Maar dat gesprek wordt niet gevoerd", aldus Heijne.

Volgens Heijne kan deze focus alleen verplaatst worden als we onze visie op groei aanpassen. "De visie was altijd gericht op meer groei, maar we hebben nu meer banen dan mensen." De onderzoeksjournalist zegt dat we nooit nagedacht hebben over het moment dat we niet meer verder kunnen groeien. "En nu botsen we tegen die groei aan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie