Economie
NOS

Tweedehands speelgoed populair met Sinterklaas en Kerst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweedehands speelgoed populair met Sinterklaas en Kerst

Voor veel kinderen en ouders zijn de feestdagen niet compleet zonder cadeau. Maar dat hoeft geen nieuw product te zijn, blijkt uit een rondgang langs tweedehands speelgoedaanbieders. Zij zien de verkoop vlak voor de feestdagen toenemen.

Verslaggever Jeroen Schutijser ging voor het NOS Radio 1 Journaal kijken bij kringloopwarenhuis Het Goed in Harderwijk.

Marktplaats ziet dat de speelgoedcategorie de weken voor Sinterklaas veelvuldig wordt bekeken. Vorig jaar rond deze tijd 19 miljoen keer meer dan in 2019. "En dit jaar zien we dat dat record waarschijnlijk wordt geëvenaard. Populair zijn Lego, Duplo en Playmobil, waardevast speelgoed met een langere levensduur."

Merkproducten vliegen als eerste de winkel uit, zegt Hermien Rientjes, bedrijfsleider bij kringloopwinkel de Arm, die zes vestigingen heeft in Utrecht. "Maar kinderen willen alles hebben, nieuw of niet. Die doen niet moeilijk over een klein krasje, die willen gewoon speelgoed."

Leveringsproblemen

Dat consumenten hun weg weten te vinden naar gebruikt speelgoed past binnen een bredere trend, ziet Elles Kempers, commercieel directeur van Het Goed. De keten heeft landelijk 29 kringloopwinkels en ziet de verkoop momenteel significant toenemen. "En speelgoed is daar zeker onderdeel van", zegt Kempers. Ook boeken en kleding zijn populair.

Wat verder bijdraagt aan de populariteit van gebruikte spullen zijn de recente waarschuwingen voor langere levertijden van speelgoedfabrikanten en leveranciers als gevolg van het coronavirus, zegt manager Rientjes van de Utrechtse kringloopzaken. "Is dat in het nieuws, dan zien we dat de dagen erna het in de winkels een stuk drukker is."

'Zachter prijsje'

Bij Marktplaats hebben ze dezelfde ervaring. "Als nieuw speelgoed niet voorhanden is, wenden mensen zich tot tweedehands producten die je online en lokaal kan bestellen. Wat ook meespeelt is de prijs: je kan de zak van Sint op deze manier vullen voor een zachter prijsje", aldus een woordvoerder.

Tweedehands speelgoed populair met Sinterklaas en Kerst

Ster advertentie
Ster advertentie