Binnenland
EO

Epidemioloog wil kinderen wekelijks testen op basisschool: ‘ook vijfjarigen’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Epidemioloog wil kinderen wekelijks testen op basisschool: ‘ook vijfjarigen’

Het zou verstandig zijn om voortaan veel vaker te testen bij kinderen op de basisschool volgens epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc. "Met een snotneus zouden ook kinderen een wekelijkse zelftest moeten doen," zegt Tostmann bij Dit is de Dag.

Zijn er strengere coronamaatregelen op basisscholen nodig?

Video niet beschikbaar

Nog nooit hadden we in één week zoveel besmettingen in Nederland als nu. Opvallend: vooral 5- tot 15-jarigen zijn besmet. Volgens het RIVM komt dat vooral omdat kinderen tot 11 jaar niet gevaccineerd zijn en zij onderling ook geen afstand hoeven houden.

Epidemioloog Alma Tostmann is bang dat Nederland binnen een tot twee weken helemaal klem zit en maakt zich zorgen om een zorginfarct in Nederland. “Nog even en we zitten in een soort lockdown omdat half Nederland in isolatie zit.”

Tostmann heeft grote vraagtekens bij het pakket maatregelen wat nu op tafel ligt: “de maatregelen zijn echt veel te laat, en ik heb er sterke vraagtekens bij of het pakket wel voldoende is. De gesprekken rond 2G zijn ook belangrijk, maar er moet nú iets gebeuren. Zelfs als we nu onder R=1 komen, zie je pas over twee weken de resultaten.”

Drempel

Tostmann stelt daarom voor om onder meer ook op basisscholen maatregelen te nemen. “De drempel voor het testen van kinderen is op dit moment echt te hoog. We moeten alles uit de kast trekken nu, ook op basisscholen. Het zou goed zijn als ook bassischoolkinderen zich vaker laten testen. Bijvoorbeeld bij een snotneus één keer per week een zelftest.’ Ook kinderen van vijf zouden dat gewoon moeten doen volgens Tostmann; ‘zo diep hoeft dat stokje echt niet je neus in.’

OMT-lid en kinderarts Károly Illy staat open voor vaker testen maar ziet eigenlijk geen reden tot extra maatregelen op scholen. “Als volwassenen zich aan alle maatregelen houden, zouden we dit gesprek niet voeren. Het gaat heel ver om kinderen in te zetten als instrument omdat volwassenen zich niet aan de regels houden.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie