Buitenland
KRO-NCRV

Moeten de Britten het zonder hun kalkoen doen met Kerst?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten de Britten het zonder hun kalkoen doen met Kerst?

Het Verenigd Koninkrijk is bijna 10 maanden uit de Europese Unie en de eerste barsten zijn zichtbaar. Lege schappen, stijgende prijzen, tekort aan personeel en grote voorraadtekorten. En in aanloop naar Kerst dreigen sommige Britten hun jaarlijkse kalkoen mis te lopen.

“Op heel veel kalkoenboerderijen is een tekort aan personeel”, vertelt Tim de Wit bij Spraakmakers. Die te korten zijn in heel veel sectoren een probleem, zo vertelt de oud-correspondent. “De kalkoen staat symbool voor kerst en dus is er wel enige commotie hierover. Kerst is heilig in Groot-Brittannië en kom niet aan de kalkoen.”

Tekort vrachtwagenchauffeurs

“Het blijkt echt een probleem te zijn om de kalkoen te kunnen slachten, klaar te maken voor de verkoop en ze dan ook nog eens te transporteren.” Dat laatste komt door een groot te kort aan vrachtwagenchauffeurs. Als gevolg is er twee maanden voor Kerst een run op diepvrieskalkoen ontstaan. “Dan maar alvast in de vriezer, je kunt hem maar vast hebben.”

Brexit en pandemie

Het is te makkelijk om alleen de Brexit als oorzaak van de tekorten aan te wijzen, legt De Wit uit. “Maar zeggen dat het niets met Brexit te maken heeft, wat de regering graag doet, klopt ook niet. Het ligt genuanceerder.”

Ook de pandemie en economie die weer aantrekt hebben ermee te maken. “Er is weer enorme vraag naar van alles en nog wat. En tekorten aan bijvoorbeeld chauffeurs zie je hier en in andere Europese landen ook.”

“Verschil is wel dat veel chauffeurs uit Oost-Europese landen tijdens de pandemie terug zijn gegaan en vanwege de Brexit niet meer zijn teruggekeerd naar het VK. Dat zorgt net voor die extra problemen.”

Bekijk hier het hele gesprek met Tim de Wit terug bij Spraakmakers:

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie