Economie
NOS

Identiteitsfraude met siliconen masker om bankrekening te openen

foto: Fourthlinefoto: Fourthline
  1. Nieuwschevron right
  2. Identiteitsfraude met siliconen masker om bankrekening te openen

Volgens financiële technologiebedrijven die digitaal de identiteit van klanten controleren voor banken en bedrijven, komen pogingen tot identiteitsfraude met siliconen maskers regelmatig voor. Het doel van de criminelen is om bankrekeningen te openen.

Economieredacteur Charlotte Waaijers in het Radio 1 Journaal. "We weten niet hoeveel van de pogingen succesvol zijn'', legt zij uit. De fraude komt dagelijks voor volgens bedrijven die de identiteitsfraude controleren. De knullige pogingen pikken ze er zo uit. ''Het blijkt soms wel lastig te herkennen als je er niet op bedacht bent.'' Hoe serieus de pogingen zijn blijkt moeilijk te zeggen. ''Banken nemen het wel serieus'', aldus Waaijers over de gesprekken met de verschillende partijen.

Ook in Nederland

Zo zegt iProov, een Brits bedrijf dat onder meer klantencontroles doet voor banken als Rabobank, ING, Knab en verzekeraar Aegon, dagelijks "aanvallen met maskers van verschillende kwaliteitsniveaus in aanzienlijke aantallen" voorbij te zien komen. Doel van de fraude is om zonder je eigen identiteit te gebruiken een rekening te openen om bijvoorbeeld geld wit te wassen.

Ook het Nederlandse fintech-bedrijf Fourthline zag afgelopen jaar voor het eerst criminelen voorbijkomen die met een siliconen masker probeerden de identiteit van een ander aan te nemen. Hoe vaak het voorkomt, wil baas Krik Gunning niet zeggen. "De eerste keer dat iemand zich aanmeldt met een masker, kun je het zien als een geïsoleerd geval. Maar we hebben gezien dat vergelijkbare maskers in verschillende Europese landen gebruikt worden", aldus Gunning. "En dan weet je: dit is een nieuwe werkwijze van criminelen."

Identiteitsfraude met siliconen maskers: het komt voor

Ster advertentie
Ster advertentie