Economie
WNL

Hoogleraar economie Hoogduin: ECB moet rente nu verhogen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar economie Hoogduin: ECB moet rente nu verhogen

Hoogleraar economie Lex Hoogduin vindt dat de Europese Centrale Bank meer moet doen om de inflatie aan te pakken. Hij pleit voor het verhogen van de rente door de ECB met 75 basispunten tot mimimaal 1 procentpunt voor het einde van dit jaar.

Critici zijn bang dat het verhogen van de rente landen met een hoge staatsschuld in de problemen brengt. Daar heeft Hoogduin geen boodschap aan. "Als dat zo is, is de euro in de huidige vorm niet houdbaar", aldus de econoom in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Hij vindt dat de ECB zich niet mag laten lijden door dergelijke sentimenten. "De ECB heeft als primaire doelstelling zorgen voor prijsstabiliteit. Dat vergt op dit moment een aanzienlijk hogere rente", benadrukt de econoom.

Volgens hem heeft de Europese Centrale Bank daar veel te lang mee gewacht. "Daar zijn twee verklaringen voor: de minder welwillende die bang zijn die schuldenlanden in de problemen te brengen en het feit dat de ECB jarenlang bezig is geweest de inflatie op te krikken. De ECB heeft gedacht: we moeten er wel zeker van zijn dat er inflatie is voor we gaan remmen. Anders krijg je deflatie."

Steunmaatregelen

Volgens Hoogduin is de koopkrachtdaling die inmiddels veel Nederlanders treft het gevolg van de inflatie. Hij vindt dat het kabinet te lang door is gegaan met het stimuleren van de economie door verschillende steunpakketten tijdens de coronacrisis. Hij waarschuwt voor meer generieke steunmaatregelen. "Als we nu het inflatieprobleem blijven voeden, betekent het uitstel van maatregelen die je later moet nemen en die dan nog groter zijn. Het structurele begrotingstekort mag niet toenemen."

Henk Nijboer, Lex Hoogduin, Eddy van Hijum en Hans van Soest (22 augustus 2022) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie