Politiek
WNL

Directeur Greenchoice doet oproep aan kabinet: 'Hou de btw-verlaging zo'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Greenchoice doet oproep aan kabinet: 'Hou de btw-verlaging zo'

Een inkomensafhankelijke energiesubsidie. Daar pleit directeur van energiebedrijf Greenchoice Coen de Ruiter voor. Bij WNL In de Kantine doet hij een oproep aan het kabinet. "Hou de btw-verlaging zo en zorg ervoor dat je extra fondsen hebt voor de mensen die in de problemen komen."

Directeur Greenchoice doet oproep aan kabinet: 'Hou de btw-verlaging zo'

Het kabinet verlaagde dit jaar al de btw op energie van 21- naar 9 procent. Dit geldt tot 31 december 2022. De Ruiter hoopt dat het kabinet doorpakt en de btw-verlaging ook van toepassing laat zijn in 2023. "Het kost de overheid ook niet veel", zegt de bestuursman. "En richt je op de huishoudens die het echt heel moeilijk hebben. Ga die gericht ondersteunen."

Energiebedrijven

Er ligt ook een taak weggelegd voor energiebedrijven zelf, erkent ook De Ruiter. "Wij moeten onze klanten een zo goed mogelijk aanbod doen. Wij moeten ervoor zorgen dat de markt blijft lopen."

De Ruiter vindt het ook zijn verantwoordelijkheid, of de verantwoordelijkheid van energiebedrijven, om mensen aan te sporen minder energie te gebruiken. "We hebben in sommige gemeenten voor minima projecten gestart waarbij mensen eigenaar konden worden van zonnepanelen zonder een eigen dak te hebben of zonder een eigen investering te doen."

Politiek

Dat mensen financieel in de knel zitten of steeds meer raken vanwege de torenhoge energierekening is een feit. Maar de vraag is of het een reële optie is om een inkomensafhankelijke energiesubsidie in te voeren. "Het geld in Den Haag is langzamerhand op", zegt politiek verslaggever Laurens Boven. "In ieder geval op de manier waarop de overheid zijn financiën op dit moment organiseert."

Mocht het toch voorkomen dat mensen de rekening niet kunnen betalen, dan geeft De Ruiter aan dat zijn klanten niet afgesloten worden. Maar "dan zeggen wij het contract op en is het uiteindelijk de netbeheerder die dan mensen afsluit".

Belastingstelsel

De politiek verslaggever legt twee mogelijkheden voor om toch tot een oplossing te komen. "Of we moeten ons realiseren dat de Staat, waar wij al decennia op vertrouwen als onze beschermer, niet meer werkt." Met andere woorden: de Nederlandse burger kan niet meer door de Staat beschermd worden. "Een andere mogelijkheid is een radicaal ander belastingstelsel."

Dan is het idee van Boven om de inkomensbelasting flink te verlagen en de belasting op kapitaal en bezit drastisch te verhogen. "Op die manier kun je een soort gelijkheid in het land creëren."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie