Politiek
WNL

CDA-gedeputeerde blij met uitspraak Van der Wal: tot nu toe weinig realiteitszin bij kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-gedeputeerde blij met uitspraak Van der Wal: tot nu toe weinig realiteitszin bij kabinet

Gedeputeerde voor het CDA in Overijssel Eddy van Hijum is blij dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil 'inzoomen op de grensgebieden'. Volgens Van der Wal is er in die gebieden maatwerk nodig en een betere samenwerking met Duitsland. Volgens Van Hijum ontbrak het in politiek Den Haag tot dusver aan "oog voor de realiteit" in de stikstofcrisis, aldus de CDA'er in WNL Haagse Lobby.

Volgens Van Hijum is er tot dusver weinig realiteitszin te ontdekken in de stikstofaanpak van het kabinet. "In grensgebieden moeten we er aan Nederlandse kant alles aan doen om de waterhuishouding te verhogen en om de stikstofdepositie te verminderen. Binnen een kilometer aan de andere kant van de grens liggen sloten waardoor het water direct wordt afgevoerd en worden grote varkenshouderijen gebouwd, waardoor de stikstofdoelen niet worden gehaald. Aan een boer is dan niet uit te leggen dat die moet inbinden." Hij is daarom blij met de uitspraak van Van der Wal.

Onrust binnen kabinet

Afgelopen week werd duidelijk dat voor coalitiepartij CDA het kabinetsdoel om in 2030 de stikstofuitstoot met de helft te hebben verminderd "niet heilig is". Dat zei partijleider Wopke Hoekstra in een interview met het AD. Volgens Van Hijum moet de partij daar nu aan vasthouden. "Wie A zegt moet ook B zeggen."

Het interview van Hoekstra deed behoorlijk wat stof opwaaien en zorgt voor onrust binnen de coalitie. Van Hijum hoopt dat het morgen tijdens het debat "over de inhoud gaat", en niet over het interview. "Het probleem is voor een belangrijk deel oplosbaar, als je de provincies in staat stelt om met gebiedskennis en draagvlak in het gebied naar oplossingen te gaan", aldus de CDA'er.

'Iemand gaat pijnlijden'

Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest, die het inmiddels beruchte interview met Hoekstra afnam, denkt dat door de uitspraak van de CDA-leider vooral de verhoudingen tussen het CDA en D66 op scherp zijn gezet. "Stikstofonderhandelaar Johan Remkes zal nog met een aanbeveling komen en het kabinet zal dat hoogstwaarschijnlijk overnemen. Maar iemand binnen het kabinet gaat politiek pijnlijden in deze discussie."

Dat wordt CDA of D66, denkt Van Soest. "Het kan zijn dat Remkes zegt: 2030 moeten we hoe dan ook halen." Dat zou door de uitspraak van Hoekstra nu extra pijnlijk zijn voor het CDA, denkt de verslaggever. "Maar als Remkes stelt dat 2030 niet per se gehaald hoeft te worden, verliest D66." Die partij is nog altijd voorstander van vijftig procent stikstofreductie in 2030.

Henk Nijboer, Lex Hoogduin, Eddy van Hijum en Hans van Soest (22 augustus 2022) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie