Politiek
WNL

Oud-VVD partijleider Wiegel: 'Als er geen vertrouwen is binnen het kabinet, dan kan je maar beter ophouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-VVD partijleider Wiegel: 'Als er geen vertrouwen is binnen het kabinet, dan kan je maar beter ophouden'

De verhoudingen binnen de coalitie zijn slecht volgens VVD-prominent Hans Wiegel. De voormalig partijleider is er niet gerust op dat het kabinet aanblijft. "Je redt het alleen als de mensen aan de top elkaar vertrouwen. Als dat er niet is kun je beter ophouden en dat betekent verkiezingen", stelt de voormalig vicepremier. Bij nieuwe verkiezingen kan premier Rutte niet aanblijven als het aan Wiegel ligt. ''Het zou gezond zijn als Rutte er mee stopt", aldus de voormalig vicepremier bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

De spanningen binnen de coalitie zijn te groot stelt Wiegel. "De mensen aan de top moeten geven en nemen. Dat gebeurt nu niet." De oud-VVD-leider zou niet in het huidige kabinet willen zitten. In zijn tijd ging heel anders vertelt de voormalig VVD-voorman. ''Ik was samen met Van Agt, we deden het met zijn tweeën dat is je taak als politicus"

Zo deed hij dat ook met zijn goede vriend en PvdA-bestuurder Bram Peper. De voormalig burgemeester van Rotterdam overleed dit weekend. Wiegel gaat zijn goede vriend Peper heel erg missen. "Hij kwam naar Friesland en ik ging naar Rotterdam. Je moet als politici op elkaar gesteld zijn, dat zie ik nu niet."

Onrust VVD

Naast een vertrouwenscrisis in het kabinet rommelt het ook binnen de VVD zelf. Lokale VVD-politici uiten kritiek op het asielbeleid en de huisvesting van asielzoekers in gemeenten. "Als lokale politici uit het keurige en rustige VVD dit soort dingen zeggen, dan moet de top van de VVD zich sterk afvragen of ze wel goed bezig zijn", stelt Wiegel. De oud-VVD-leider benadrukt het belang van draagvlak bij de achterban. "Zo besturen is geen besturen."

Nu er zoveel onrust heerst binnen de VVD, vraagt Wiegel zich sterk af of premier Mark Rutte bij de volgende verkiezingen aan moet blijven. "Ik denk het niet. Het is ook wel eens gezond om het iemand anders te laten doen", zegt Wiegel, die zelf vier keer minister is geweest.

VVD-prominent Hans Wiegel (22 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie