Economie
NOS

Nederlandse economie in historisch diepe recessie, herstel langzaam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse economie in historisch diepe recessie, herstel langzaam

De Nederlandse economie zit in een historisch diepe recessie, ondanks alle steunpakketten. Dit jaar krimpt de economie met bijna 6 procent, schrijven economen van de Rabobank in hun kwartaalbericht. Daarmee maakt Nederland momenteel de diepste economische dip in honderd jaar door.

Nederlandse economie in historisch diepe recessie

De zwaarste schok ligt inmiddels achter ons. In het tweede kwartaal moesten allerlei sectoren verplicht dicht. Naar verwachting zorgde dit voor een krimp van 8 procent tussen eind maart en begin juni.

Met name de horeca kreeg afgelopen maanden een ongenadig harde klap. "Restaurants en cafés mogen de deuren weer openen waardoor de horeca wat opkrabbelt uit het diepe dal van het tweede kwartaal", zegt Ester Barendregt, hoofd RaboResearch Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar voor het jaar als geheel resteert toch een krimp met 41 procent voor deze sector."

Flexwerkers en vaste contracten

In andere sectoren moet de zwaarste periode nog komen. "Zo komt de grootste klap voor de industrie waarschijnlijk pas in het derde kwartaal", zegt Barendregt. "De bouw kende dit jaar nog een heel sterke start, maar krijgt met vertraging nu ook last van de coronacrisis en de al langer bestaande stikstofproblematiek." Voor de bouw verwacht Rabobank ook in 2021 nog krimp.

Ook de werkloosheid zal nog verder oplopen. Begin dit jaar zaten 284.000 Nederlanders thuis zonder baan, een werkloosheid van drie procent. De Rabobank-economen verwachten dat dit percentage tegen het einde van het jaar is opgelopen tot 7 procent.

Nederlandse economie in historisch diepe recessie



Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie