Economie
WNL

Voormalig Shell-CEO Van der Veer: overheid en bedrijfsleven moeten handen naar elkaar uitsteken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig Shell-CEO Van der Veer: overheid en bedrijfsleven moeten handen naar elkaar uitsteken

"De overheid en het bedrijfsleven moeten de handen naar elkaar uitsteken, om grote vraagstukken zoals de klimaatverandering aan te pakken", dat betoogt oud-Shell CEO Jeroen van der Veer in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

"Misschien moet er een update komen voor de klimaatakkoorden. Je kunt je afvragen; gaan we snel genoeg om de Europese doelen te bereiken. Als dat niet zo is: dan zit een deel van de oplossing in dat bedrijven en overheden weer beter samen gaan werken", aldus de voormalig CEO.

Shell wordt vaak verweten te weinig te investeren in duurzame energiebronnen en onvoldoende bij te dragen aan de klimaattransitie. Volgens Van der Veer niet altijd terecht: "Onderschat niet hoe hard Shell nu gaat." Toch ziet hij ook in dat dingen anders hadden gemoeten: "Maar gedeeltelijk heeft u een goed punt. Ik vraag me vaak af wat ik anders had kunnen doen als leider."

Leiderschap

En over dat leiderschap schreef hij een boek dat hij deze week presenteert. Van A naar B, Lessen in Leiderschap is bedoeld als praktisch handboek voor de nieuwe generatie managers, met concrete lessen die Van der Veer zelf leerde tijdens zijn 42 jaar bij Shell. Zijn advies: zorg dat je op lange termijn succesvol bent en bedenk ook hoe je dan van A naar B gaat.

Extinction Rebellion

De oud-Shell topman reageerde tot slot op het nieuws dat klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn opgepakt wegens opruiing. De actiegroep gaat zaterdag de A12 blokkeren. Van der Veer vindt dat NGO’s vocaal moeten zijn anders komen ze niet verder. En is het goed dat ze hun stem verheffen. Maar, zo zegt de topman: "Ik zet wel grote vraagtekens bij de manieren waarop Extinction Rebellion dat doet."

Jeroen van der Veer (voormalig Shell-CEO): overheid en bedrijfsleven moeten handen naar elkaar uitsteken - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie