Binnenland
WNL

Staatssecretaris Koninkrijksrelaties over reis koningshuis naar Caribisch gebied: excuses aanbieden niet het doel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Koninkrijksrelaties over reis koningshuis naar Caribisch gebied: excuses aanbieden niet het doel

Het koningshuis reist deze week af naar het Nederlands Caribische gebied. Koning Willem Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia worden vergezeld door staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties). Volgens haar is excuses aanbieden voor het slavernijverleden niet het doel van de reis. "Wij gaan onderwerpen bespreken die op de eilanden spelen", zegt zij bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Van Huffelen verwacht dat er gesprekken worden gevoerd over armoede en het klimaat, maar ook het slavernijverleden. Daar heeft zij de afgelopen maanden meerdere gesprekken over gevoerd met de mensen van de eilanden. "Dat onderwerp speelt niet bij iedereen, maar bij een groot deel van de mensen wel", zegt de bewindsvrouw. "Niet perse vanuit het perspectief van wat er in het verleden is gebeurd, maar wat de doorwerking daarvan is vandaag de dag."

'Niet het doel van deze reis'

Premier Mark Rutte heeft op 19 december zijn excuses aangeboden voor de rol van het kabinet in het slavernijverleden. Of de koning hetzelfde gaat doen tijdens zijn bezoek aan het Caribisch gebied weet Van Huffelen niet. "Dat is niet het doel van deze reis", verklaart zij. "Ik weet niet wat de koning precies gaat zeggen op de eilanden. Dat is aan hem om dat te bepalen."

Wat wel het doel is, is praten over het slavernijverleden. "Omdat dit een groot onderwerp is op de eilanden. Naast andere problemen die er zijn. Wij gaan het ook hebben over armoede en klimaatverandering en over kunst en cultuur."

Amalia

Daarnaast is het ook de presentatie van prinses Amalia aan dat deel van het Nederlandse Koninkrijk. "Dat is echt heel bijzonder", vindt Van Huffelen. "Jaren geleden heeft de koning toen hij achttien was ook zo'n reis gemaakt. Daar zijn nog steeds bijzondere beelden en herinneringen van. Ik hoop dat deze reis ook voor onze kroonprinses heel indrukkend wordt."

De staatssecretaris zegt dat de mensen in het Caribisch gebied "enorm uitkijken" naar het bezoek van het koningshuis. "Met name met onze kroonprinses. Het wordt een bijzondere reis." Ook historisch? "Ik hoop het wel. Daar ga ik vanuit."

Alexandra van Huffelen (staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering) over de reis naar de Cariben en de gevaren van kunstmatige intelligentie - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie