Economie
KRO-NCRV

Zo ga je om met millennials op de werkvloer

foto: Austin Distelfoto: Austin Distel
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ga je om met millennials op de werkvloer

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een millennial. En zoals iedere generatie heeft ook deze groep zijn eigen problemen. Vooral op de werkvloer, want het aantal burn-outs onder hen is schrikbarend hoog, zegt psycholoog Thijs Launspach. Daarom schreef hij een soort handleiding Werken met millennials.

In zijn boek beschrijft hij het cynische beeld dat werkgevers hebben over millennials: "Het leven en hun werk moeten vooral 'leuk' zijn, als bedrijf investeer je in ze, maar ze krijgen constant een burn-out en na een jaar willen ze plotseling geitenherder worden in Guatemala."

Prestatiedruk

"Millennials zijn een product van de omstandigheden waarin ze zijn opgevoed, maar je kan wel daadwerkelijk zeggen dat millennials afwijken van andere generaties." Deze generatie heeft altijd van de ouders te horen gekregen dat ze alles konden worden wat ze wilden, zegt Launspach.

Daarnaast speelt sociale media een rol bij het beeld dat ze hebben van de wereld. "Millennials blijven zich spiegelen aan leeftijdgenoten. Als je het niet zo goed doet als de beste, dan ben je direct een mislukking."

Diederik Jekel

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel is zelf een millennial en herkent het stereotype en ook wel de boodschap die zijn generatie krijgt. "Als je geboren werd na de Tweede Wereldoorlog, dan had je de keuze om bakker te worden. Dat focust wel lekker." Deze generatie heeft talloze mogelijkheden en is op zoek naar wat ze 'absoluut geluk geeft'. "Dat kan wel een druk opleveren."

Maar wat moet je dan doen om deze millennial te behoeden voor burn-outs en gelukkig op het werk te houden!? Hier volgen drie tips.

Coaching

Heel belangrijk is dat millennials op een bepaalde manier gecoacht worden, zegt Launspach. "Vaak hebben ze door de invulling van de studies hele goede people skills, maar kunnen ze anderen dingen nog niet zo goed, zoals plannen en consequenties overzien."

Dit zullen ze als werknemers nooit toegeven, daarom moeten ze gecoacht worden. Door te coachen houd je ook werknemers die voor je willen blijven werken.

Inspireren

"Veel millennials willen zelfstandig werken, veel verantwoordelijkheid hebben en geïnspireerd worden, maar ze missen dit op hun werk." Daarnaast moeten er volgens de psycholoog duidelijke kaders en afspraken worden gemaakt om stress tegen te gaan. "Het plan van de PvdA om na je werktijd niet te hoeven mailen is een goed voorbeeld, dat is een heel concreet plan."

Verwachtingen bijstellen

Het is daarnaast gewoon een feit dat millennials het slechter krijgen dan hun ouders. Kijk maar naar wanneer ze een huis kunnen kopen bijvoorbeeld. Hierdoor is er ook meer druk op deze generatie terwijl ze het waarschijnlijk niet gaan bereiken in hun leven.

"Er is niks mis met ambitie, maar wel met het idee dat als je die tomeloze ambitie niet haalt, je een loser bent."

Thijs Launspach over boek 'Werken met millennials'

Ster advertentie
Ster advertentie