Economie
KRO-NCRV

MKB-Nederland wil garantstelling van overheid bij coronacrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB-Nederland wil garantstelling van overheid bij coronacrisis

De voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof wil dat de overheid garant staat bij leningen voor ondernemers die in zwaar weer raken door de coronacrisis. "We vragen de banken om de kredietlijnen open te zetten en ruimhartig te zijn. De overheid zou dit moeten steunen door een garantie af te geven", zegt hij in Spraakmakers.

De eerder aangevraagde mogelijkheid tot werktijdverkorting is niet genoeg, zegt Vonhof. De grootste problemen waar bedrijven mee kampen sinds het uitbreken van de coronacrisis, zijn liquiditeitsproblemen. Vonhof: "Bedrijven hebben géén inkomsten, maar wél uitgaven."

De garantstelling, de zogenaamde Borgstelling MKB-kredieten (BMKB), is een soort hypotheekgarantie voor ondernemers. "Daar drukken we hard op bij de overheid."

BTW

Daarnaast wil MKB-Nederland nog wat eenvoudigere maatregelen die snel zijn in te voeren zoals een tijdelijke vrijstelling van BTW. "Dat geeft ondernemers veel lucht in hun liquiditeit."

Verzekeraars

Ook roept hij verzekeraars op om soepeler te zijn bij het uitkeren voor afgelaste evenementen door toedoen het virus. "Verzekeraars spreken we aan op fondsvorming om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan."

Sociale regeling

Niet alleen het midden- en kleinbedrijf wordt geraakt. Ook ZZP’ers komen in moeilijkheden. "Daar zouden we de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) voor kunnen openstellen."

Ster advertentie
Ster advertentie