Economie
KRO-NCRV

De laatste dag van Jeff Bezos bij Amazon: wat weten we van de rijkste man ter wereld?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De laatste dag van Jeff Bezos bij Amazon: wat weten we van de rijkste man ter wereld?

Na 27 jaar stopt Jeff Bezos als topman van onlinewinkel Amazon. Het bedrijf dat in 1994 werd opgericht maakte de Amerikaan de rijkste man ter wereld. Wat zijn zijn drijfveren en wat gaat hij nu doen? Techredacteur Laurens Verhagen vertelt het bij Spraakmakers.

Wat begon als een online boekenwinkel, groeide uit tot een online imperium met onder andere een eigen streamingsdienst, online cloud, slimme speaker en e-readers. "Veel van die dingen komen ook echt uit de koker van Bezos zelf", vertelt Verhagen, techredacteur bij de Volkskrant.

De internetboot

Bezos stapte in 1994 op "de internetboot" en wilde graag ondernemen, vertelt Verhagen. "Hij had een goed betaalde baan op Wall Street en besloot een online boekhandel te starten. Zo begon Amazon. Dat hij met een vermogen van 200 miljard dollar zou eindigen, had Bezos zelf denk ik ook niet gedacht."

De oprichter van Amazon komt niet heel vaak op de voorgrond. Wel is bekend dat hij bijna maniakaal de regie over zijn bedrijf hield. "Het is een heel slimme jongen, maar sociaal niet de meest empathische. Hetzelfde type als Apple-oprichter Steve Job. Hij studeerde computerwetenschappen en is een typische nerd", vertelt Verhagen.

Extreme focus

Al op de kleuterschool kon Bezos zich extreem focussen, vertelt Verhagen. "Dan moest de juffrouw hem met stoel en al verplaatsen naar het volgende taakje omdat hij anders door bleef gaan."

Met diezelfde focus op details gaf hij leiding aan Amazon. "Hij bemoeide zich met alles en het moest allemaal kloppen. Zo mocht op een boek geen krasje zitten en wilde hij alle mails van de klantenservice zien. En hij bemoeide zich met de kleur blauw van een lampje van de slimme speaker. Die moest daarna opnieuw ontworpen worden."

Het heeft Amazon wel gebracht waar het nu is, zegt Verhagen. "Ook heeft Bezos zich altijd gefocust op innovatie en langetermijndenken." De techjournalist kan het zich nauwelijks voorstellen dat Bezos na vandaag de dagelijkse leiding echt helemaal loslaat. "Hij zal zich blijven bemoeien met van alles, zeker de lange termijn."

Opvolger Andy Jassy

De nieuwe Amazon-topman Andy Jassy werkt al sinds 1997 samen met Bezos. "Het Amazon-bloed stroomt door zijn aderen. Er valt dan ook niet echt ander beleid te verwachten." Wel staat Jassy als vriendelijker bekend dan Bezos. "Die stuurde om half 7 in het weekend een mail met wat er allemaal niet goed was. En alleen een vraagteken terug op lange mails. Jassy stuurt altijd eerst 'nice' terug."

Het bedrijf kan wel een ander gezicht gebruiken, vertelt Verhagen. "Amazon zal aan een charmeoffensief moeten beginnen. De mededingingsautoriteit kijkt naar de monopolypositie van het bedrijf. Ook zijn ze negatief in het nieuws vanwege slechte werkomstandigheden en belastingontduiking. Bezos staat symbool voor de hebzucht."

Laurens Verhagen over Jeff Bezos die na 27 jaar stopt als topman van Amazon

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie