Geen vriendjes- maar 'knechtjeskapitalisme' in de VS
- Nieuws
- Geen vriendjes- maar 'knechtjeskapitalisme' in de VS
In een levende taal zit een constante vernieuwing en bij vernieuwing hoort nieuwe woorden. Het merendeel van de nieuwe woorden zien we verschijnen in de krant. Deze week viel het oog van Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, op een woord in het Financieele Dagblad dat columnist Milou Brand vormde over een nieuwe vorm van kapitalisme. Den Boon legt het woord uit bij de Taalstaat.
TS Ton den Boon
Amazon-eigenaar Jeff Bezos had in zijn winkel aangegeven de gevolgen van importtarieven bij de prijzen te vermelden. Daar was Trump het niet mee eens. In de krant stond dat Trump Bezos belde om dit te veranderen. En zo geschiedde.
Geen vrienden
Dit voorval bracht columnist Brand ertoe om te zeggen dat vriendjeskapitalisme niet meer het goede woord is voor dit soort zaken. "Het is knechtjeskapitalisme."
"Knechtjes is natuurlijk een beetje neerbuigend", zegt Den Boon. "Nog erger dan 'knechtenkapitalisme'."
De baas...
In feite zijn dus niet de bazen van techbedrijven de baas in Amerika, maar is het president Donald Trump die bepaalt.
Den Boon stelt dat Brand het woord niet uit het Engels geleend lijkt te hebben, maar zelf bedacht heeft. "Ik vind het een prachtig woord, ook hoe het zo mooi allitereert", zegt de hoofdredacteur.
Definitie?
Het gaat dus niet meer over 'je vrienden voortrekken', maar bevelen opvolgen om te kunnen blijven functioneren als ondernemer. Den Boon geeft tot slot de complete definitie van het nieuwe woord: "Een vorm van kapitalisme dat zich kenmerkt doordat ondernemers louter kunnen functioneren bij de gratie van de machthebber en daarom diens bevelen des slaafs uitvoeren."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!