Economie

Podcast De Dag: 'Nederland is voor Amazon een vrijdagmiddagproject'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 'Nederland is voor Amazon een vrijdagmiddagproject'

[NOS] Nederlandse webwinkels hielden al jaren rekening met de komst van hun grote concurrent uit de VS, Amazon, en sinds deze week is het dan zo ver: Amazon Nederland is een feit.

{podcast audio="125247" caption="#539 - 'Nederland is voor Amazon een vrijdagmiddagproject'" }

Amazon was één van de eerste online webwinkels ter wereld en groeide in razend tempo uit tot de internetreus die het geworden is. Inmiddels verkoopt het niet alleen spullen, maar maakt het zelf ook artikelen en heeft het een streamingservice en clouddienst.

Nu deze reus naar het kleine Nederland komt, zijn de vragen: worden de andere online aanbieders verpulverd, gaan kleinere winkeliers straks failliet, en wat betekent het voor online platforms als bol.com, Coolblue en Wehkamp?

'Vrijdagmiddagprojectje'

Daniel Ropers stond eind jaren '90 aan de wieg van bol.com en had er zo'n twintig jaar lang de leiding. Bol.com groeide in die tijd uit tot het grootste webwinkelbedrijf van Nederland.

In podcast De Dag vertelt hij hoe hij naar Jeff Bezos en Amazon keek als voorbeeld, maar ook hoe de markt hier in Nederland zich totaal anders ontwikkeld heeft. Volgens Ropers kan Amazon het nog lastig krijgen in Nederland omdat we hier al sterke platforms kennen en omdat Amazon niet veel energie in Nederland steekt: ons land is simpelweg te klein. "Nederland is voor Amazon een vrijdagmiddagprojectje", aldus Ropers.

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie