Economie
NOS

Wat zijn de gevolgen van de sancties voor de Russische economie?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de gevolgen van de sancties voor de Russische economie?

Terwijl zowel het vechten als het onderhandelen doorgaat, kreeg Rusland gisteren voor het eerst écht te maken met de financiële sancties die dit weekend werden ingesteld. Wat zijn de gevolgen voor de economie?

Wat zijn de gevolgen van de financiële sancties die aan Rusland worden opgelegd?

“Op de middellange termijn hebben deze sancties een verwoestend effect op de Russische economie”, vertelt Jan Lambregts in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is hoofd research financiële markten bij Rabobank. “Het is echt een breed scala aan maatregelen.”

Maatregelen

Als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne, hebben veel verschillende landen maatregelen genomen. Van economische sancties als het uitsluiten van Rusland op SWIFT tot het sluiten van het luchtruim voor Russische vliegtuigen. “Er komen nu ook financiële sancties op de Russisch Centrale Bank.” De sancties hadden bijna direct effect. De roebel was 20 procent minder waard. “Samen met andere sancties wordt het moeilijk om voor een aantal banken om te opereren.”

Daar heeft Poetin enigszins aan gedacht, vertelt Lambregts. Zo zou hij een flink oorlogskas van 600 miljard dollar hebben opgebouwd. “Om die effectief in te zetten, moeten die door een centrale bank worden aangestuurd. Als daar ook een sanctiebeleid op zit, wordt die centrale bank ernstig gehinderd. Dan zie je het risico van een grote financiële crisis terug komen. Dat is onafwendbaar nu.”

Bevolking

Het zal de Russische bevolking zwaar vallen. Van het weekend stonden er in Rusland al lange rijen voor de geldautomaat om hun geld van de bank te halen. “De verwachting is dat de grote banken in de problemen gaan komen.” Er worden wel een aantal banken gespaard voor de sancties. “Om zo energietransacties te doen en misschien nog voor bepaalde metalen die men nodig heeft uit Rusland, verder staan de banken onder enorme druk.”

Centrale Bank

De Russische Centrale Bank zei dat het de sancties kan verdragen en om de financiële pijn te verzachten gooiden het de rente twintig procent omhoog. Of dat gaat helpen, is de vraag. “Dat verslechtert de ruilvoet enorm.” Rusland exporteert natuurlijk heel veel gas en energie. “Maar Rusland importeert ook veel goederen. Heel veel goederen worden nu tegengehouden, een aantal blijven wel doorgaan. Het wordt wel technisch heel moeilijk om af te rekenen”, legt Lambregts uit. “Dit gaat pijn doen.”

OOG financiele gevolgen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie