Economie
KRO-NCRV

ABU: 'Het gaat niet lukken alle uitzendkrachten aan het werk te houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ABU: 'Het gaat niet lukken alle uitzendkrachten aan het werk te houden'

"Het gaat niet lukken alle uitzendkrachten aan het werk te houden", zegt Jurriën Koops van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) in Spraakmakers. Door de coronacrisis loopt de uitzendbranche nu al 30 procent omzet mis, ondanks de herpositionering van uitzendkrachten.

Video niet beschikbaar

De uitzendbranche is voor een belangrijk gedeelte gemaakt om bedrijven te laten ademen, zegt Koops. Toch merkt hij dat bedrijven nog de krapte op de arbeidsmarkt herinneren en bereid zijn uitzendkrachten aan zich te blijven binden.

Maar als deze situatie nog een half jaar langer voortduurt, dan wordt het een stuk moeilijker voor de opdrachtvers. "Ook voor ons is het niet te doen, zo lang en massaal.

Herpositioneren uitzendkrachten

De ABU heeft een platform opgezet waar opdrachtgevers en uitzendkrachten aan elkaar verbonden worden. Krachten uit krimpende sectoren als gevolg van corona, worden herplaatst naar vitale sectoren waar behoefte is aan mensen.

Zo kan een kok zonder werk door sluiting van de horeca terecht in de bakkerij, waar extra vraag is. Personeel rondom Schiphol kan aan de slag in de logistieke sector.

Noodpakket overheid

De situatie is extra ingewikkeld, omdat het onduidelijk is hoe lang deze crisis gaat duren. Daarom hoopt Koops op het noodpakket van de overheid voor bedrijven en ondernemers. "Hoe beter dat op ons toegesneden is, hoe beter wij mensen aan het werk kunnen houden."

Zelfs met dat noodpakket verwacht Koops niet dat ze alle uitzendkrachten aan het werk kunnen houden. "Vandaar dat wij zeggen, creëer een ruimhartige ww zodat deze mensen in ieder geval een inkomensvoorziening hebben."

Jurriën Koops, directeur ABU, over speciaal platform

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie