Economie
KRO-NCRV

De bouw bouwt nog tijdens corona, maar 'het is stilte voor de storm'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De bouw bouwt nog tijdens corona, maar 'het is stilte voor de storm'

In de bouwsector lijkt tot nu toe alles gewoon door te gaan. Als je op de snelweg zit kun je de busjes van bouwbedrijven zien rijden en de schilders zijn nog aan de slag. Wat wordt er verwacht voor deze sector in tijden van corona?

Met de stikstof en PFAS-crisis had de bouw in Nederland het al zwaar. Met de coronacrisis krijgt ook de economie een zware klap, die in de bouw volgens Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), volgend jaar pas echt hard voelbaar wordt.

Video niet beschikbaar

Stilte voor de storm

De bouw is als een van de weinige sectoren nog niet met zware maatregelen geconfronteerd en veel projecten lopen nog door.

"Voor ons geldt: dit is stilte voor de storm", zegt Van Hoek. De bouwsector is ontzettend verbonden aan de Nederlandse economie en daar zijn door corona de vooruitzichten voor dit jaar somber.

De bouw is cyclisch

"De bouw is cyclisch. We komen er meer achteraan." Als de economie bijvoorbeeld met 2 procent krimpt dit jaar, dan krimpt de bouwproductie volgend jaar met 5 procent, vertelt Van Hoek.

Maar als de klap binnenkomt bij de bouw, dan zijn de gevolgen enorm. "Je moet niet vergeten dat er bijna een half miljoen mensen in de bouw werken."

Vraag

In Nederland is een enorme vraag aan woningen, maar een crisis zal ook aan de vraagzijde tegenvallen. Grote investeringen worden uitgesteld, maar ook de kleine investeringen zoals een verbouwing of nieuwe keuken komen stil te liggen.

Poolse medewerkers

Daarnaast komen er nu al berichten van Poolse werknemers die terugkeren naar Polen. "Er gaat volgende week een grote enquête uit van de EIB," zegt Van Hoek, "waar er ook specifieke vragen over corona worden gesteld."

Over twee weken komen er dus meer cijfers over het vertrekken van werknemers.

Rico Luman over de stand van Europese auto-industrie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie